OTKRIVAMO Mrvoševe solarne klupe prvi startup u Hrvatskoj koji će ulagače tražiti na Zagrebačkoj burzi

Foto: Hina

IVAN MRVOŠ, mladi Solinjanin, izumitelj prve pametnu klupu u Europi, bit će prvi koji će novac za svoj startup prikupljati putem Zagrebačke burze.

Njegov startup Include proizvodi klupe koje mogu puniti mobitele i tablete, noću svijetle, imaju hotspot za internet, prikupljaju razne podatke poput kvalitete zraka, razine buke a napajaju se putem solarnih ploča.

Zagrebačka burza na ovaj tjedan održanoj konferenciji predstavila je suradnju s estonskom kompanijom Funderbeam koja omogućuje grupno financiranje startup kompanija, a kako neslužbeno doznajemo, upravo će Include biti prvi startup u Hrvatskoj koji će tako prikupljati novac.

Minimalno ulaganje iznosit će 100 eura, a dodatna prednost za ulagače je i da će odmah po ulaganju moći trgovati udjelima.

Za komentar smo zamolili Ivana Mrvoša, no on u ovom trenutku nije želio potvrditi ni demantirati ovu informaciju.

"Nažalost u ovom trenutku ne mogu ništa konkretno reći. Ni potvrditi ni demantirati", odgovorio nam je Mrvoš.

Od garaže do ugovora vrijednog 40 milijuna kuna

Tvrtka 20-godišnjeg inovatora nastala je doslovno u garaži, a da se pretvara u ozbiljan posao, pokazuje ugovor potpisan u srpnju ove godine vrijedan 40 milijuna kuna, prema kojem će za australsku tvrtku Mtk Renewable Energy isporučiti 2700 pametnih klupa.

Funderbeam SEE, platforma za financiranje startupa trebala bi pomoći startupima da lakše dođu do novca, ali i da ostanu u Hrvatskoj izjavila je u petak Ivana Gažić direktorica Zagrebačke burze.

"Funderbeam SEE želi omogućiti mladim kompanijama u ranim fazama njihovog rada pristup potrebnom kapitalu kroz skupno financiranje. Želimo da startupovi nastave raditi u okruženju u kojem su nastali i tako budu glavni pokretač ekonomije u desetljećima koja dolaze. Ovim inovativnim modelom prikupljanja kapitala poduprijet ćemo razvoj njihovih poduzetničkih ideja, a malim te profesionalnim ulagateljima omogućiti da ulože novac i sudjeluju u uspjehu kompanija u koje vjeruju", izjavila je Gažić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.