Doris Pack: Europa neće tražiti od Srbije da prizna Kosovo



PRIZNAVANJE Kosova neće biti uvjet za primanje Srbije u Europsku uniju, tvrdi europarlamentarka Doris Pack. Srbiju će uskoro posjetiti njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će srpskim liderima vjerojatno poručiti da moraju uspostaviti dobre odnose sa susjedima, pa tako i s Kosovom, ali neće tražiti priznanje nezavisnosti.

"Srbija mora imati dobre odnose sa susjedima. Kosovo je susjed Srbije i ona mora izbjegavati intervencije na Kosovu. Ne možete ući u klub ako se ne ponašate dobro prema svojim susjedima. To je očigledno. Vidjet ćemo što će biti u budućnosti. Ako su svi u regiji članovi Unije ili će to postati, lakše će živjeti zajedno i možda učiniti još neki korak dalje", kaže Pack u intervjuu za Novi magazin.

Pack dodaje da još pet zemalja članica EU nisu priznale Kosovo, zbog čega se taj uvjet ne može nametati ni Srbiji. Pack smatra da je kandidatura Srbije za ulazak u EU izvjesna. "Vjerujem da je više nego očigledno da će do kraja godine biti učinjen korak unaprijed na tom putu i da će Srbija dobiti status kandidata za članstvu. ali nisam sigurna da će biti određen datum početka pregovora", kaže Pack.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.