DORH pokrenuo istragu protiv kutjevačkog vinskog tajkuna bliskog HDZ-u

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu pokrenulo je istragu protiv četvorice okrivljenika i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na to da su počinili kazneno djelo subvencijske prevare i poticanja na subvencijsku prevaru. Iako odvjetništvo u svom izvješću ne navodi imena ni naziv firme, iz podataka o kaznenom djelu jasno je da se radi o ljudima povezanima s kutjevačkom vinarijom Galić koja se u lipnju 2021. našla na meti Europskog ureda za borbu protiv prevara (OLAF).

OLAF je u kolovozu 2021. godine izdao preporuku Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), a koja je donijela rješenje po kojem Vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna iz vinske omotnice koji su joj putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi dodijeljeni za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura. Sada se u slučaj, na traženje OLAF-a, uključilo i hrvatsko tužiteljstvo.

Policijski pretres

Zaključeno je kako je pri izgradnji vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova. U konkretnom slučaju, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina vlasnika vinarije Josipa Galića, inače slavonskog tajkuna za kojeg se u medijima često ističe da je blizak HDZ-u. Naime, propisi ne dopuštaju da u posao bude uključen itko povezan s primateljem pomoći iz EU fonda.

Galićeva tvrtka prvo je dodijelila ugovor o građenju vrijedan tri milijuna eura firmi koja nema niti jednog zaposlenog, a zatim su, tvrdi OLAF, oni kao podizvođača uzeli Presoflex, firmu koju vodi Ino Galić. U OLAF-u su uvjereni da je jedina svrha ovog manevra bila sakriti evidentan sukob interesa od nacionalnih vlasti.

Krajem veljače policija je upala u obiteljsku kuću Ine Galića te prostorije kojima se navedena tvrtka služi, a istog je dana obavljen pretres na više lokacija u Zagrebu u prostorijama kojima se služi Josip Galić. Nalog za pretrese izdao je Županijski sud u Slavonskom Brodu.

Lažno prikazivali izvođača radova

Tužiteljstvo sada tvrdi kako postoji osnovana sumnja na to da su okrivljenici počinili navedena kaznena djela od 29. listopada 2015. do 10. kolovoza 2018., odnosno da su postupili u zajedničkom cilju da petookrivljenom trgovačkom društvu omoguće dobivanje novčane potpore za izgradnju vinarije. Tužiteljstvo navodi da je subvencijska prevara teška 1.3 milijuna eura, što je iznos koji je APPRRR već naložio Galićima da vrate.

Tužiteljstvo tvrdi da je Galić znao da tvrtka njegovog sina, Presoflex, nema ni potrebnih kapaciteta ni mogućnosti za izvođenje radova za koje se traži potpora, pa je stoga s ostalima dogovorio da će tijekom ostvarivanja prava na potporu prikriti stvarnog izvođača najvećeg dijela radova. Sumnja se da je to učinio tako što je kao izvođača radova prikazao drugu nepovezanu tvrtku, iako su i on i ostali znali da nema potrebnih kapaciteta ni mogućnosti za izvođenje tih radova.

Vinarija: Nismo kršili pravila

Iz Vinarije Galić uvjeravali su da nisu prekršili pravila za dodjelu EU novca.

"Projekt Izgradnja podruma za proizvodnju vina s popratnim sadržajima, tvrtka Galić d.o.o. u cijelosti je realizirala sukladno propisanim uvjetima Natječaja i kriterijima Pravilnika. Glavni izvođači s kojima su ugovoreni radovi na izgradnji vinarije odabrani su temeljem tržišno najpovoljnije ponude. Glavni izvođači su samostalno, u okviru svojih ugovornih i zakonskih ovlaštenja, povjerili podizvođačima obavljanje određenih poslova pri izgradnji građevine", rekli su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.