Dokle ćemo čekati potvrdu da je Dijana Čuljak Šelebaj u sukobu interesa?

PRVO se godinu dana iščekuje vještačenje Državnog odvjetništva. Onda bi slučaj mogao biti proslijeđen Ustavnom sudu. Pa u Haag i to redom; Sudu za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnom kaznenom sudu, Međunarodnom sudu pravde. Potom se kreće pred Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, a onda leti preko Atlantika. Najprije pred Vijeće sigurnosti, pa pred Glavnu skupštinu UN-a. I onda nema više. Ako ne računamo Galaktički imperij Dartha Vadera.

I tek nakon što sukob interesa Dijane Čuljak Šelebaj uspješno prođe sve ove instance, ako se na svima nesumnjivo potvrdi autentičnost dokumenata koji dokazuju da je njezin suprug prodavao svoje emisije javnoj televiziji na kojoj njegova žena vedri i oblači, tek tada će HRT poduzeti neke mjere.

Pravorijek Gila Grissoma

Do tada, Dijana Čuljak čini okosnicu Informativnog programa i vodi elitnu političku emisiju. Nikakvi dokumenti, nikakvi ugovori, nikakva svjedočenja, nikakav zdravi razum neće poljuljati njihovu vjeru u nevinost (bolje reći, nedodirljivost) njihove novinarke. I stoga se postojano čeka da Državno odvjetništvo obavi svoj dio posla. On je, po svemu sudeći, opsežan i izuzetno složen - da ne spominjemo osjetljivost - kad procedura traje već devet mjeseci.

Čak i sad kad je osvanuo ugovor koji pokazuje da je Vladimir Šelebaj još 2007. godine postao suvlasnikom Digitela, čija je Ring Multimedija lani prodala sapunicu HRT-u, na Prisavlju opet šute. I prave se ludi. Jer, poručuju oni, objava nečega na internetu ne mora nužno značiti da je nečija krivnja dokazana. Sama Dijana Čuljak kaže da "nema komentara dok državni odvjetnik Mladen Bajić ne kaže svoje". A DORH šuti i pravda se da po zakonu ne smije govoriti o istragama.

Drugim riječima, Mladen Bajić nikako da "kaže svoje". Niti da ukloni sumnju s Dijane Čuljak, niti da potvrdi autentičnost dokumenata. Po istom modelu i HRT izbjegava postupiti u skladu s internim Statutom, vadeći se na pravorijek DORH-a, kao da pravna služba na Prisavlju nije nadležna ispitivati sumnje u sukob interesa svojih zaposlenika. HRT je navodno otprije upoznat sa spornim dokumentom o Šelebajevu suvlasništvu u Digitelu, ali čeka da netko drugi utvrdi njegovu autentičnost. Tko? Gil Grissom?

Pričekajmo da DORH nešto kaže, ako stvar prije ne umre

Naravno, svi čekaju da stvar umre prirodnom smrću. Mladen Bajić, po starom običaju, ne želi ulaziti u sukobe s osobama povezanima s politikom. Još manje to želi ravnatelj Vanja Sutlić, koji se pravi da se ništa ne događa i odbacuje bilo kakvu odgovornost. Nije lud zamjerati se Dijani Čuljak, ipak je ona malo veća igračica od njega. Međutim, problem je malo žilaviji nego što se očekuje. A stvari jasnije nego što se želi prikazati.

Dok je Dijana Čuljak pod istragom Uskoka, ne bi smjela voditi emisije Informativnog programa. Pravna služba HRT-a trebala je zatražiti očitovanje Ring Multimedije u vezi s nabavom programa, kojim bi se demantirao sukob interesa. Ako tog očitovanja nema, stvari su opet jasne. U slučaju kršenja internog statuta, slijedi otkaz. Neki su i za manje stvari na Prisavlju dobivali opomene pred otkaz, Dijana Čuljak čak ni to.

I tako, agonija traje već skoro godinu dana. I trajat će još unedogled. Nikako da već jednom netko potvrdi ili demantira taj famozni sukob interesa. Stalno se čeka famozni DORH. A onda se kreće na Ustavni sud, pa Haag, Strasbourg, New York... Dokle god je potrebno.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Damjan Tadić / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.