Dokazi protiv stečajne upraviteljice postoje više od godinu dana. Tek je sad uhićena

Foto: Facebook

HRVATSKO pravosuđe još u siječnju 2020., dakle prije više od godinu dana, imalo dokaz da je stečajna upraviteljica Iva Petanjek upletena u malverzacije s novcem stečajnih dužnika, objavio je Telegram koji je u posjedu nepravomoćne presude iz koje je to vidljivo.

U velikoj prošlotjednoj akciji USKOK-a i policije Iva Petanjek uhićena je zajedno sa sucem Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaelom Kovačićem, te još 11 ljudi upletenih u stečajni kriminal. Sumnja se da su preko lažnih faktura i potpuno neosnovano isplaćivali novac tvrtki čije su stečajeve vodili. Izvukli su, navodi USKOK, oko 30 milijuna kuna.

> Uhićena stečajna upraviteljica dečku financirala izgradnju hotela na moru

Dio nezakonito izvučenog novca Iva Petanjek je, prema sumnjama istražitelja, uložila u nekretnine, dok je dio trošila za vlastite potrebe. Već smo pisali da USKOK tvrdi da je ukupno 4,3 milijuna kuna dala i svom bivšem partneru Darku Marijanoviću, odnosno njegovim dvjema tvrtkama Liquidus nekretnine i Liquidus projekti. Rekla je da je ta sredstva uložila u njegov hotelijerski biznis.

O čemu se točno radilo Telegram je doznao iz presude Trgovačkog suda u Zagrebu u koju su dobili uvid. Na tom sudu, koji dakle sada potresa ogroman skandal, stečajna upraviteljica je protiv firme bivšeg dečka pokrenula parnicu i tražila povrat ukupno 1,25 milijuna kuna.

Navela je da mu je 800 tisuća posudila za projekt hotela u Vodicama, dok je s 450 tisuća kuna zatvorila njegov dug prema tvrtki Tempo u stečaju. Upravo ta pozajmica je nezakonita, a Iva Petanjek sama ju je spominjala već u siječnju 2020. godine.

Stečajni i pravni stručnjaci s kojima su tijekom dana razgovarali ukazuju da je iz te tužbe koju je Iva Petanjek podnijela u siječnju 2020. trebalo biti jasno da se u pozadini ovih posudbi kriju moguće malverzacije. Naime, tvrtke u stečaju ne mogu posuđivati svoja novčana sredstva jer se ona koriste za podmirenje dugovanja stečajnog dužnika prema vjerovnicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.