Dogovor oko Brexita zapeo oko granice s Irskom

Foto: Hina

BRITANSKA premijerka Theresa May i drugi britanski dužnosnici danas će razgovarati s partnerom u vladi, sjevernoirskom Demokratskom unionističkom strankom (DUP), nakon što je okvirni dogovor o razdruživanju Britanije i Europske unije zapeo u zadnjem trenutku oko granice s Irskom.

Dužnosnik njezina ureda kazao je kako bi se May mogla u Bruxelles vratiti već sutra kako bi pokušala spasiti dogovor o načinu otvaranja pregovora o budućim trgovinskim odnosima nakon što Britanija napusti EU, a koji uključuje prihvaćanje "regulatorne usklađenosti" na otoku kako bi se izbjegla čvrsta granica.

Uvjereni u postizanje dogovora do kraja tjedna

Britanski ministar financija Philip Hammond rekao je danas kako je uvjeren da bi EU i Britanija mogli postići dogovor ovoga tjedna.


"Vrlo smo sigurni da ćemo postići napredak", kazao je  Hammond po dolasku na sastanak ministara financija. "Razgovori su u tijeku i trajat će čitav dan."

U Edinburghu šefica škotskih konzervativaca pozvala je na dogovor o Brexitu za čitavu Britaniju koji poštuje integritet kraljevstva kao ustavne strukture. Ruth Davidson je u priopćenju objavljenom danas napisala: "Ako regulatorno usklađivanje u većem broju specifičnih područja bude uvjet za granicu bez napetosti, onda premijerka May mora zaključiti da se to mora odnositi na čitavu Britaniju."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.