Dodik ozbiljno prijeti odcjepljenjem Republike Srpske

 Foto: FAH

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je najave kako će taj entitet nastaviti putem odcjepljenja od BiH, a mediji u toj zemlji upozoravaju kako je riječ o dosad najozbiljnijioj prijetnji dok s bošnjačke strane stižu upozorenja kako će takvu nakanu odlučno spriječiti.

"Iduće godine ćemo imati jedan veoma važan referendum za našu budućnost. Moji suradnici i ja odredit ćemo kada će se održati", rekao je Dodik u intervjuu za Televiziju RS.

Zahtijevanje svog statusa

Dodao je kako će Republika Srpska već u prvoj polovici 2017. imati priliku "zahtijevati svoj status" i pozvao oporbene političke stranke da sudjeluju u ostvarenju njegove zamisli.

Dodik drži kako je nakon rujanskog referenduma o danu Republike Srpske otvoren put svim vrstama referendumskih izjašnjavanja.

"Hoćemo li upotrijebiti referendum? Hoćemo, kad god bude prilike i ocjene da bi trebalo. Ovaj narod se mora naviknuti da izlazi na referendum. Da nismo imali referendum, mnogi bi razumjeli da smo slabi i nejaki, a sa referendumom smo jaki i važni", istaknuo je Dodik.

Po njegovim riječima, planovima o osamostaljenju Republike Srpske pridonijet će i dolazak Donalda Trumpa na čelo SAD.

Nikada jasnije izražena želja

Javna televizija BiH ocijenila je kako se radi o "nikada jasnije izraženoj Dodikovoj želji za odcjepljenjem Republike Srpske od BiH".

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramis Salkić, istodobno je upozorio da takvi planovi mogu izazvati velike probleme i sukobe.

Bošnjaci neće to dopustiti

"Ovaj entitet nikada neće biti samostalan jer Bošnjaci kao autohtoni narod ove zemlje koji je konstitutivan na svakom pedlju teritorija BiH neće to dopustiti", izjavio je Salkić u Doboju gdje se sastao s predstavicima lokalnih vlasti i bošnjačkih udruga.

Salkić, ujedno visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) pozvao je države prijatelje BiH da ne dopuste Dodikove avanture, a domaće pravosuđe da napokon sankcionira njegovo protuustavno ponašanje.

Dodik krši Ustav

"Poručujem svim građanima BiH, međunarodnoj zajednici, našim prijateljima, a i onima koji podržavaju rušenje naše zemlje da mi nećemo dopustiti rušenje zemlje, njenu podjelu i pljuvanje. Milorad Dodik krši Ustav, a mi u ovoj zemlji imamo institucije i pojedince koji imaju obavezu spriječiti povrede ustava i ustavnog poretka", kazao je Salkić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.