Ilčić više neće primati golemu plaću u EU parlamentu. HRT: Može se vratiti kod nas

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ladislav Ilčić na europarlamentarnim izborima u nedjelju nije uspio osvojiti novi mandat. Njegova lista je dobila 9085 glasova, odnosno 1.22 posto. 6417 birača dalo je svoj preferencijalni glas Ilčiću kao nositelju liste. 

Ilčić nije odradio puni mandat u Europskom parlamentu, već je tamo ušao 2021. kao zamjena za Ružu Tomašić koja je otišla u mirovinu.

HRT: Ilčić ima pravo povratka

Inače, Ilčić je prije ulaska u politiku bio član Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije te stalni član Varaždinskog komornog orkestra. Stoga smo HRT-u poslali upit o Ilčićevom angažmanu u Simfonijskom orkestru.

"Ladislavu Ilčiću je sporazumno prestao ugovor o radu, ali s pravom povratka sukladno odredbi čl. 13. st. 1. i st. 2. Zakona o izboru članova u Europski parlament", odgovorili su nam iz HRT-a. 

Uveo stranku u Karamarkovu predizbornu koaliciju

Ilčić je već godinama u politici te se pozicionirao kao ultrakonzervativac s marginalnom podrškom birača. Bio je među vodećim ljudima prve inačice stranke Hrast, kojoj je tada predsjednica bila Željka Markić. Ta se verzija Hrasta raspala u svađi i fizičkim obračunima. Postao je šef Hrasta i uveo stranku u predizbornu koaliciju s Karamarkovim HDZ-om. 

Na parlamentarnim izborima 2015. osvojio je saborski mandat i postao dio većine koja je izabrala Tihomira Oreškovića kao premijera. Međutim, vladajuća koalicija se raspala nakon šest mjeseci, a na čelo HDZ-a dolazi Andrej Plenković koji pobjeđuje 2016. na izvanrednim parlamentarnim izborima. 

Ostao zapamćen po jednoj izjavi

Ilčića tadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier imenuje savjetnikom za ljudska prava, ali s te pozicije vrlo brzo odlazi i 2017. se kandidira za gradonačelnika Varaždina. Na izborima doživljava fijasko i osvaja samo 571 glas. 

HDZ mu pronalazi novu poziciju te ga imenuje savjetnikom u Ministarstvu kulture. Ni na toj poziciji se nije dugo zadržao. Zbog izglasavanja Istanbulske konvencije, Ilčić 2018. objavljuje kako Hrast izlazi iz vladajuće koalicije, što znači da i on odlazi s pozicije savjetnika ministrice Nine Obuljen Koržinek. 

Ilčić je u hrvatskoj javnosti ostao upamćen po izjavi o masturbaciji iz 2011. godine. Tada je kazao kako se radi o "štetnom zlorabljenju homoseksualnosti". Tvrdio je i da nikad nije masturbirao, zbog čega je u javnosti dobio nadimak Nedrk.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.