DNA analiza otkrila nove detalje o stravičnim žrtvovanjima drevnih Maja

Foto: Wikipedia

Nova analiza drevne DNA koju su proveli znanstvenici s Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju, pokazuje da žrtve ritualnih obreda starih Maja imaju nešto zajedničko - sve su bili dječaci. Naime, studija ostataka 64 djeteta pronađenih u podzemnoj komori poznatoj pod nazivom "chultun" otkrila je da oni pripadaju mladim dječacima, od kojih su mnogi bili u bliskom srodstvu. Među njima su se nalazila i dva para jednojajčanih blizanaca. 

Ovo otkriće proturječi uobičajenom mišljenju da su drevne Maje uglavnom žrtvovale mlade djevojke.  "Slična dob i prehrana dječaka, njihovo blisko genetsko srodstvo i činjenica da su bili pokopani na istom mjestu više od 200 godina ukazuju na to da su ih spuštali u chultun nakon žrtvovanja", rekla je arheologinja Oana Del Castillo-Chávez iz instituta Centro INAH Yucatan. 

Jeziva komora

Za tragičnu sudbinu djece znamo od 1967., kada je tijekom iskapanja pronađena ova jeziva komora. Chulton je vjerojatno prvotno funkcionirao kao cisterna za vodu, ali je kasnije proširen i povezan s obližnjom špiljom. U komori su nađeni ostaci više od stotinu djece, no teško je bilo odrediti njihov spol samo po obliku kostiju. Stoga se dugo vremena održao mit o žrtvovanju mladih djevojaka. 

S obzirom na to da su se nedavno pojavili dokazi koji su ukazivali na to da su barem neke od žrtava bile muškog spola, imunogenetičar Rodrigo Barquera i njegovi kolege odlučili su pomnije analizirati ostatke kostiju iz ruševina Chichen Itze, piše Science Alert.

Prvo su ustanovili da su u chultonu sahranjivali ljudske ostatke više od 500 godina, od 7. do 12. Stoljeća; s time da je većina sahranjena između 800. i 1000. godine, kada je bio vrhunac kulture Chichen Itza. 

Znanstvenici su zatim analizirali kosti 64 žrtve; proveli su  genetsku analizu i analizu omjera izotopa iz koštanog kolagena. Analiza izotopa je pokazala čime su se djeca hranila. Stručnjaci su ustanovili da su sva žrtvovana djeca jela lokalno dostupnu hranu, što znači da su pripadala obližnjim zajednicama. 

Vjerojatno za žrtvovanje birali parove dječaka

Analiza je također pokazala da su sve testirane kosti pripadale djeci muškog spola, s time da je najmanje četvrtina njih bila u bliskom srodstvu i imala sličnu prehranu - što sugerira da su živjeli u istom kućanstvu. "Najviše nas je iznenadilo kada smo otkrili dva para jednojajčanih blizanaca", navodi genetičarka Kathrin Nägele s Instituta Max Planck. 

Znanstvenici smatraju da su Maje za žrtvovanje vjerojatno birale parove dječaka, zbog čega su im blizanci posebice odgovarali. "Izvješća s početka 20. stoljeća su popularizirala lažne priče o žrtvovanju mladih žena i djevojaka", kazala je antropologinja Christina Warinner sa Sveučilišta Harvard. 

"Ova studija okreće tu priču naglavačke i otkriva duboke veze između ritualnog žrtvovanja te ciklusa smrti i ponovnog rođenja koji su opisani u svetim tekstovima Maja", dodala je.

Naime, Majanski sveti tekst Popol Vuh govori o herojima blizancima koji se osvećuju za žrtvovanje njihovih oca i strica, koji su i sami bili blizanci. Hunahpu i Xbalanque su se, prema drevnom tekstu, izlagali ciklusima ritualnog žrtvovanja i uskrsnuća kako bi prevarili bogove podzemlja . 

Istraživanje naziva Ancient genomes reveal insights into ritual life at Chichén Itzá objavljeno je u časopisu Nature. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.