Djeca u Francuskoj se otrovala smrznutom pizzom. Osmogodišnji dječak umro

Ilustracija: Matija Habljak/Pixsell

NEKOLIKO djece u Francuskoj završilo je u bolnici te je jedno preminulo nakon što su pojeli smrznutu pizzu Fraîch'Up, proizvedenu u pariškoj Nestleovoj tvornici, piše Le Monde. Pizze su bile zaražene bakterijom Escherichia coli, pokazale su preliminarne analize.

Djeca završila u teškom stanju nakon pizze

Obitelji djece iz Francuske su slomljene nakon ovih tragičnih događaja. Osmogodišnji dječak u Parizu preminuo je od hemolitičko-uremijskog sindroma, a djevojčica stara 12 godina završila je u vegetativnom stanju. Jednom 7-godišnjem dječaku srce je par puta stalo, dok su članovi jedne obitelji u kritičnom stanju.

U bolnici je još krajem siječnja završilo troje djece koja i dalje imaju zdravstvene posljedice zbog toga što su jeli spornu pizzu. Le Monde piše da je ovaj slučaj istraživala francuska agencija za javno zdravstvo zajedno s Institutom Pasteur. Oni su potvrdili kako je smrznuta pizza krivac za trovanja.

Potvrdili su čak 53 slučaja trovanja i dva smrtna slučaja kod djece, dok se još 26 potencijalnih slučajeva istražuje. Smatra se da bi i ti slučajevi mogli biti povezani s konzumiranjem smrznute pizze. 

U siječnju djeca završila u bolnici, proizvodnja zaustavljena u ožujku

Mnogi smatraju da je francuskim vlastima trebalo previše vremena za reakciju. Pierre Debuisson, odvjetnik obitelji, kaže da su se prve hospitalizacije dogodile još u siječnju, a tek je 18. ožujka zaustavljena proizvodnja u tvornici.

"Dopustili su da se proizvodi prodaju i otruju još djece", komentirao je odvjetnik. Zasad iz tvrtke Nestle nisu komentirali situaciju s pizzama i trovanjem.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.