Djeca izgorjela u Srbiji, a svećenik ih odbio sahraniti jer nisu krštena

Foto: 123rf

OSMOMJESEČNU Isidoru, dvogodišnjeg Nikolu i četverogodišnju Nikolinu iz Vajske u Vojvodini pravoslavni svećenik iz Bača nije htio sahraniti i održati obred na seoskom groblju. "Razlog tome bio je taj što djeca nisu krštena", kazao je ogorčeni ujak djece, Dimitrije Bogoevski, javljaju srpski tabloidni mediji.

"Sramota je da svećenik nije htio sahraniti djecu koja nisu krštena. Shvaćam razlog, ali to su malena, nevina djeca koja se nisu stigla krstiti. Netko od susjeda pitao je katoličkog svećenika i on je odmah pristao i rekao 'I da su kršteni i nekršteni, svi su isti pred Bogom.' On nije htio uzeti ni novac za to, od tuge, bilo mu je žao djece. Sve nas to jako boli", dodao je ujak djece.

Odbijanje izazvalo revolt u Srbiji

Odbijanje svećenika da održi obred prilikom sahrane troje djece izazvalo je revolt u Srbiji, no dužnosnici Srpske pravoslavne crkve priopćili su kako je to u skladu s radom crkve jer djeca nisu bila krštena. Dimitrije Kalezić, profesor i bivši dekan Bogoslovnog fakulteta u Beogradu, složio se s tim opravdanjem iz redova crkve.

"Pogrebni obred obavlja se samo za članove Srpske pravoslavne crkve. Dijete koje nije kršteno - nije njezin član. Jednostavno je, mora se biti član kako bi se obavljali obredi. Ta djeca, nažalost, nisu krštenjem uvedena u krug članova", objasnio je Kalezić i dodao kako tu činjenicu ne mijenja niti to što se radi o maloj djeci jer su, kako je dodao, "pravila crkve vrlo jasna u vezi s tim".

Roditelji u sekundi ostali bez djece

Nesretna djeca nastradala su u subotu, rano ujutro, kad je u njihovoj kući izbio požar. Marija Ramadani, majka djece, u tom se trenutku nalazila u dvorištu, tridesetak metara od kuće, dok je otac Zoran bio na poslu. Ujak djece, Dimitrije Bogoevski, rekao je kako je u troškovima pogreba sudjelovala općina Bač i centar za socijalni rad, a uz roditelje i rodbinu, na pogrebu se okupila većina seljana.

"Ovakvu tragediju nisam nikad doživjela. U sekundi su roditelji ostali bez troje djece. Radi se o dobrim, poštenim i vrijednim ljudima. Najmlađa Isadora tek je počela izgovarati prve riječi", kazala je rođaka roditelja preminule djece.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.