Đakić junior dobio 374.000 kuna zajma za pravo gradnje na tuđoj parceli

Foto: Hina

IVAN ĐAKIĆ, sin saborskog zastupnika i predsjednika udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Josipa Đakića, preko svoje tvrtke Đakić thim d.o.o. od Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) dobio je zajam u iznosu od 374.000 kuna, gdje je pod zalog dao "pravo građenja", i to na tuđoj parceli.

Radi se o spornoj parceli hotela u Pitomači, o kojem su mediji već pisali. Ta parcela nije u vlasništvu ni Ivana Đakića niti njegove tvrtke, već je parcelu od 15.825 m2 na kojoj se nalaze hotel i ostali objekti kupila tvrtka Hudek-trgotrans d.o.o. iz okolice Varaždina, u vlasništvu Stjepana Hudeka-Tomeka, prema izvoru iz Pitomače, odličnog prijatelja Josipa Đakića, doznaje LokalnaTV.

Rok od 25 godina

Dakle, tvrtka koja se bavi cestovnim prijevozom kupila je hotel i 15.000 m2 zemljišta, a Đakić junior je na tu parcelu pod još uvijek nejasnim okolnostima upisao pravo građenja na rok od 25 godina.

To pravo građenja na Hudekovoj parceli samo je godinu dana od osnivanja tvrtka Đakić thim dala HAMAG-BICRO-u pod zalog za zajam od 374.000 kuna, uz kamatu od 0,5 posto godišnje. Pravo građenja je upisano 12. ožujka 2018.., dok je kredit odobren samo 14 dana kasnije, i to Đakić thimu koji je 2017. poslovnu godinu završio s gubitkom od 89.000 kuna.

Država je Đakiću junioru dala zajam od 374.000 kuna uz simboličnu kamatu od 0,5 posto da otvori hotel. Dakle ne za proizvodnju, nego za ugostiteljstvo, a on je pod zalog dao pravo građenja koje, ako ne vrati zajam, preuzima država. Tada država ima pravo to preprodati, ima pravo graditi na toj parceli, ali sve to u roku 25 godina, jer nakon 25 godina to pravo obično prestaje ako nije iskorišteno, a ako jest, tada sagrađene nekretnine prelaze u vlasništvo vlasnika parcele.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.