Divjak prozvala Zagreb zbog pomoćnika u nastavi, Grad: "Govori neistine"

Foto: Pixsell/Patrik Macek

PROBLEM pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju danas je javno posvađao Grad Zagreb i Ministarstvo obrazovanja. Nakon izjave ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja je kazala kako je "jučer saznala da stižu novi zahtjevi osnivača" i da joj je "teško vidjeti zašto bi sada osnivači, primjerice grad Split ili Zagreb, tražili još po nekoliko desetaka pomoćnika", ministrici se otvorenim pismom obratio zagrebački pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

"Vezano uz Vaš medijski istup koji se odnosi na zahtjeve za uključivanje pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika, a za koje se čekaju suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, osjećamo obvezu reagirati na Vaše izjave koje smatramo neistinitima te Vam ovim putem šaljemo četvrtu požurnicu", stoji u pismu, pri čemu se napominje da, sukladno Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima (NN 102/18 i 59/19), postupak ostvarivanja prava na uključivanje pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika nije moguće provesti bez prethodne suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

>>>Ovo je slika uplakanog prvašića s autizmom na prvi dan škole. Nema pomoćnika

>>>Upitno školovanje za djecu s posebnim potrebama u Požegi, roditelji šokirani

"Od veljače do kolovoza ove godine Grad Zagreb uputio je Ministarstvu 640 zahtjeva za uključivanje pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika. Danas smo zaprimili suglasnosti za uključivanje pomoćnika /stručnih komunikacijskih posrednika za 30 učenika, dok se za 20 učenika još uvijek čekaju suglasnosti. Odgovorno odbacujemo tvrdnje da Ministarstvu znanosti i obrazovanja još uvijek upućujemo na desetke predmetnih zahtjeva", reagirao je Lovrić na izjavu ministrice Divjak. 

Četvrta požurnica Ministarstvu

"Smatramo neodgovornim prozivati odgojno-obrazovne ustanove za dinamiku slanja predmetnih zahtjeva prema resornom tijelu, budući da upravo članak 6. Pravilnika, koje je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, propisuje da za učenika kojemu se pogoršalo psihofizičko stanje škola može podnijeti zahtjev za osiguravanjem potpore pomoćnika u nastavi ili stručnoga komunikacijskog posrednika tijekom cijele školske godine", stoji u otvorenom pismu pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba.
 
U dopisu koji je naslovljen kao četvrta požurnica Ministarstvu obrazovanja za izdavanje suglasnosti za pomoćnike u nastavi i otvaranje posebnih razrednih odjela punktova za školovanje učenika s teškoćama u razvoju naglašava se da "unatoč svim dugoročnim naporima Grada Zagreba, do početka školske godine 2019./2020. nismo uspjeli dobiti suglasnosti za otvaranje svih posebnih razrednih odjela i zapošljavanje stručnjaka u istima, iako smo zahtjeve pravovremeno uputili Ministarstvu i u nekoliko navrata slali požurnice."

 

Dopis Ministarstvu obrazovanja 10. lipnja

 


Kako navodi Lovrić, od devet upućenih zahtjeva, do početka ove školske godine Grad Zagreb zaprimio je suglasnosti samo za pet škola punktova, dok se za četiri škole suglasnosti još čekaju: - OŠ dr. V. Žganca - ukupno 6 učenika -OŠ Brestje – ukupno 4 učenika - OŠ Ljubljanica - ukupno 5 učenika -OŠ Dragutina Domjanića - ukupno 3 učenika. Sveukupno, radi se o 18 učenika.

Dopis od 23. srpnja

"Imajući u vidu činjenicu da osiguravanje potpore pomoćnika u nastavi i stručnoga komunikacijskog posrednika ima za cilj omogućiti učenicima s teškoćama njihovo sudjelovanje u odgojno-obrazovnome procesu na ravnopravnoj osnovi s drugim učenicima te spriječiti njihovu diskriminaciju na osnovi invaliditeta, neupitno je da se kašnjenjem suglasnosti učenicima uskraćuje pravo na primjeren oblik obrazovanja. Nakon naših višekratnih požurnica i upozorenja te zbog Vaših medijskih istupa, ovo pismo šaljemo javno", zaključuje pismo ministrici Divjak zagrebački gradski pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.