Direktorica turskog Amnesty Internationala pritvorena zbog "zločina u ime terorističke organizacije"

Foto: Hina

SUD u Istanbulu naredio je da se u pritvor smjesti direktorica Amnesty Internationala u Turskoj Idil Eser kao i nekoliko aktivista za ljudska prava.

Idil Eser je početkom srpnja privedena zajedno s drugim aktivistima.

U pritvor je stavljeno ukupno šestero aktivista za ljudska prava, među kojima i Eser, u očekivanju suđenja za koje još nije određen datum, kazao je u utorak ujutro Andrew Gardner, stručnjak za Tursku pri Amnestyju.

Četvero aktivista za ljudska prava, koji su bili privedena u isto vrijeme, pušteni su na slobodu pod sudskim nadzorom.

Zločin u ime terorističke organizacije

"Optuženi su da su počinili zločin u ime terorističke organizacije, ali da nisu njezini članovi", kazao je Gardner, ocjenjujući odluku "šokantnom pravosudnom lakrdijom".

"Zatočenje šestero zaštitnika ljudskih prava strašna je uvreda pravosuđu", osudio je u priopćenju Amnesty International.

Od neuspjelog državnog udara 2016. Turska je zatvorila više od 50.000 ljudi koji čekaju suđenje i otpustila ili suspendirala oko 150.000 osoba, među kojima su vojnici, policajci, učitelji i javni službenici, zbog navodnih veza s terorističkim skupinama.

Čistka je također je dovela do zatvaranja oko 130 medija i 150 novinara, što je zabrinulo turske zapadne saveznike i organizacije za zaštitu ljudskih prava koje tvrde da predsjednik Tayyip Erdogan koristi državni udar kao izgovor da ušuti kritičare.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.