Direktor AD Plastika Josip Boban: Kerum nije sa mnom htio razgovarati o aferi BMW

SPLIT trese afera BMW. AD Plastik prijavio je Državnom odvjetništvu Gorana Sapunara, Kerumovog nećaka i sina Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine, i to za krađu intelektualnog vlasništva, odnosno industrijsku špijunažu. Sumnjiče ga, naime, da je uz pomoć rođaka Marina Milišića, direktora razvoja i zamjenika predsjednika Nadzornog odbora AD Plastika te još nekolicine zaposlenika AD Plastika i Inga Crljena, bivšeg konzultanta AD Plastika, s računala solinske tvrtke ukrao nacrte i projekte vrijedne pola milijuna te pomoću njih pokrenuo proizvodnju plastičnih dijelova za BMW, te tako preoteo posao AD Plastiku. Naime, novu narudžbu za strugače stakala Solinjani nisu dobili.

Povjerljivi podaci

Crljena sumnjiče da je kao konzultant imao pristup povjerljivima podacima o tehnološkim ciklusima, materijalima, poboljšanjima proizvodnje te da je dogovorio isporuku profila BMW-u. Cijela operacija dovela je AD Plastik u nepovoljan položaj. Milišića te bivše zaposlenike AD Plastika Vesnu Vranek i Roberta Družijanića, sumnjiče da su za potrebe Sapunarove tvrtke Fornix neovlašteno presnimili 3D modele nacrta, vlasništvo AD Plastika. 

Pogon mladog Sapunara smješten je u ujakovoj tvornici Dalmacija Iskra u Dugom Ratu. Vidjevši u Slobodnoj Dalmaciji priču o aferi i nalogu državnog odvjetništva da policija istraži cijelu stvar, i splitski gradonačelnik Željko Kerum osjetio se pozvanim da kaže dvije, tri stvari. Očekivano, opet mu podmeću. Na Radio Dalmaciji požalio se kako su na zub uzeli njegove nećake, blizance Gorana i Ivana Sapunara.

"Momci za uzor, a ne crnu kroniku"

"Goran i Ivan redovni su studenti, počeli su prije dvije, tri godine raditi biznis, ostvarili profit, pet, šest milijuna kuna i onda taj novac uložili u posao. Zahvaljujući svojoj kreativnosti i viziji došli su u situaciju da rade dijelove za BMW. Momci imaju 22 godine i budućnost su Hrvatske. Kamo sreće da ima još takvih, koji sami pronalaze put, rade proizvodnju i kompletno izvoze i naplaćuju u eurima. Oni su uzorni, ružno je da se takvi momci tako prezentiraju...", izjadao se Kerum, nigdje ne spomenuvši Milišića i Crljena bez kojih bi takav posao bio vrlo vjerojatno sasvim nemoguć.   

"Goranovi odvjetnici podnijet će prijavu za lažno prijavljivanje, i protiv AD Plastika i protiv Bobana, a i onih institucija koje su dale podršku AD Plastiku i Bobanu. AD Plastik je htio monopol, ali je BMW izabrao mlade momke. Kako se tako jedan veliki proizvođač auto dijelova boji mladih momaka, koji su tek krenuli u biznis. Ovo je sramotno što se radi. To je djelo mojih političkih protivnika koji imaju utjecaj na medije. Ali narod vidi o čemu se radi. Momci su budućnost, a ne Boban koji ima utjecaj na sud, jer mu je žena tamo dole. Može ih biti sram", zapjenio se Kerum.

Bivše zaposlenike AD Plastika gramzivost privukla Kerumovom nećaku

Uzrujao se poprilično splitski gradonačelnik, a možda i ne bi toliko da je prije tri mjeseca prihvatio poziv Josipa Bobana, direktora AD Plastika da porazgovaraju o aferi. Boban je tražio razgovor, Kerum je ostao gluh.

Da nešto nije u redu s BMW-om u AD Plastiku su zamijetili kad su im počeli stizati računi koji nisu bili njihovi, već Fornixovi. Javili su se i dobavljači sirovine. Ispalo je da je posao dobila tvrtka koja je do početka godine imala jednog zaposlenog. Cijeli posao bio je detaljno isplaniran, drži Boban.

"Trideset godina smo u auto industriji, najveći smo proizvođač u Hrvatskoj, a sad smo došli u situaciju da se bojimo nečijih sinova. Kao da se ništa nije promijenilo. Ovo je velika blamaža. O svemu smo izvijestili BMW, koji je obmanut", kaže Boban. O razmjerama štete ne bi, prerano je još za to, ali je činjenica da su posao za strugače stakala s BMW-om, makar zasad, izgubili. Ipak, to ne bi trebalo biti od većeg značaja za stabilnost solinske tvrtke.

Boban i Uprava su porazgovarali sa osumnjičenim zaposlenicima. Negirali su da su počinili išta protuzakonito. "No, onda smo pronašli papire i neke račune za alate, klupko se počelo odmotavati... Ma slušajte, gajiti iluzije da se od ničega može tako nešto napraviti, to je presmiješno. U ovom poslu treba imati reference, kontakte...", zna direktor AD Plastika.  

Pitali smo ga i što misli, zašto su bivši zaposlenici krali od vlastite tvrtke. "Bit će da je u pitanju lakomost i gramzivost", ocijenio je Boban.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.