Diana Rexepi: Petričić u emisiji Dossier.hr uvrijedio Albance

NOVINARKA Diana Rexepi u svojoj reakciji na emisiju HRT-a Dossier.hr od 12. studenog, zbog koje je smijenjena urednica Ana Jelinić jer je pozvala Darka Petričića, tvrdi kako je sporni autor diskvalifikacijskim izrazima označio Albance u Hrvatskoj.

"Darko Petričić u svom izlaganju o korupciji u hrvatskom društvu i politici, diskriminatorskim je i diskvalifikacijskim izrazima označio Albance u Hrvatskoj, implicirajući postojanje, kako je rekao 'albanskog lobija', u službi korupcije i kriminala, i na usluzi sadašnjem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću", piše u otvorenom pismu Rexepi te dodaje kako su to teške objede izrečene iz usta politologa. Smatra kako je Petričić svojom izjavom dao nacionalni ili etnički predznak kriminalu i korupciji.

"Duka koristi dvostruke kriterije"

U svom otvorenom pismu Rexepi želi upozoriti na reakciju Hrvatskog novinarskog društva te njegova predsjednika Zdenka Duke u kojoj je zatražio da urednica informativnog programa HRT-a povuče svoju odluku o suspenziji urednice Ane Jelinić, koja je donesena nakon sporne emisije. "Predsjednik HND-a Zdenko Duka, u obrani profesije nije niti jednom riječju spomenuo, još manje doveo pod pitanje diskriminacijski rječnik gosta emisije Darka Petričića, što bi se najprije i očekivalo da predsjednik Hrvatskog novinarskog društva učini", piše Rexepi te se žali što je Duka prigovorio šefici informativnog programa da prije smjene nije provela uobičajen postupak.

Rexepi želi upozoriti kako se tu radi o dvostrukim kriterijima predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, jer je on kod slučaja vrijeđanja po nacionalnoj osnovi novinarke Ivane Dragičević Veličković od strane ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića, a koji je otkrio Index, tražio njegovu ostavku bez prethodno provedenoga uobičajenog postupka. Novinarka zaključuje kako takav postupak Zdenka Duke i HND-a "istinski vrijeđa i urušava kredibilitet novinarske profesije i novinara".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.