Der Spiegel: Thompson koketira s ustaškom ideologijom i opet nastupa u Njemačkoj

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

DER SPIEGEL je objavio članak o Marku Perkoviću Thompsonu, koji ovih dana opet nastupa u Njemačkoj. Naslov članka je "Rock spektakl s formulom fašističkog pozdrava", a Perkovića se opisuje kao "ultranacionalista".

U članku se Perkovićevi koncerti opisuju kao "spektakl za mase".

"Jedva skriva koketiranje s ideologijom fašističkog ustaškog režima"

"Riječ je o stadionskom rocku iz 1980-ih s današnjom tehnologijom - i porukama iz još dalje prošlosti: Marko Perković alias Thompson za svoje je hrvatske obožavatelje domoljubni rock propovjednik. Za svoje brojne kritičare u zemlji i inozemstvu, on je 'bard mržnje' koji svojim pjesmama hrani nacionalističke narative i jedva skriva koketiranje s ideologijom i simbolikom fašističkog ustaškog režima. Prvog vikenda u lipnju Perković nakon dulje pauze želi ponovno nastupiti u Njemačkoj", navodi Der Spiegel u članku koji potpisuje novinar Danijel Majić.

Der Spiegel je razgovarao s Ivanom Häcker, koja vodi Seaside Club u njemačkom gradiću Böblingenu u kojem bi Perković trebao nastupiti. Ona kaže da su koncerti zakazani za 3. i 4. lipnja već skoro rasprodani te da dolaze ljudi iz cijele Njemačke, ali i Austrije i Švicarske. 

"U Hrvatskoj Thompson puni dvorane i stadione te stoji uz bok nogometnoj reprezentaciji dok je stotine tisuća navijača slave kao viceprvaka Svjetskog prvenstva 2018. U Njemačkoj 2022. morat će se zadovoljiti malim klubom udaljenim 20 kilometara od glavnoga grada Baden-Württemberga Stuttgarta", piše Der Spiegel.

Thompson i Ante Pavelić

Njemački list navodi da je Perković prije u Njemačkoj nastupao u velikim dvoranama, ali da većina organizatora koncerata više s njim ne želi imati posla zbog reputacijske štete. Podsjećaju da mu je najveći hit i dalje pjesma Bojna Čavoglave, koja započinje ustaškim pozdravom.

Citiraju povjesničara Hrvoja Klasića koji kaže da postoji niz Perkovićevih izjava koje dokazuju njegove simpatije za ustaše. 

"Perković je u to vrijeme pozirao u tabloidnim medijima s portretima ustaških velikana oduševljeno govoreći novinarima da planira izložiti Pavelićeve osobne stvari u muzeju u svom rodnom selu", navodi njemački list i dodaje da hrvatska desnica, kojoj pripada i Perković, neovisnu Hrvatsku iz 1991. vidi kao nastavak ustaške borbe iz 1941.

Citiraju i neke Perkovićeve stihove koji iskazuju njegove filoustaške simpatije, poput onoga da je "bila loša ‘45.". Podsjećaju i da je pjevao koljačku pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara.

Zasad neće biti zabrane koncerta

"Thompson i njegov menadžment u međuvremenu zamjenjuju otvorene simpatije za ustaše s koketiranjem. Više nemaju riječi hvale za Antu Pavelića, ali čestitaju fanovima 10. travnja – obljetnicu ustaškog preuzimanja vlasti", navodi Der Spiegel.

Njemački list smatra da će Perković učiniti sve da ne izazove nekakav incident.

"U Böblingenu neće biti zabrane nastupa. Na naš upit gradska uprava je odgovorila kako će nadležni ured i sigurnosna tijela pratiti događaj i poduzeti mjere u slučaju kršenja važećeg zakona. Malo je vjerojatno da će se to dogoditi. Marko Perković alias Thompson najvjerojatnije će se pridržavati važećeg zakona. Sigurno se želi vratiti i nastupati u Njemačkoj", zaključuje Der Spiegel.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.