Demokratska stranka u SAD-u postigla dogovor oko zdravstvene reforme



NAKON nekoliko dana tajnovitih razgovora, članovi Demokratske stranke u američkom Senatu, gornjem domu Kongresa, sinoć su dogovorili odbacivanje kontroverznog prijedloga za uvođenjem opcije državnog zdravstvenog osiguranja, čime su napravili veliki ustupak umjerenim članovima svoje stranke i otvorili vrata za rješavanjem problema zdravstvene reforme.

Umjesto uvođenja tzv. "javne opcije", demokrati su se dogovorili oko uvođenja privatne osiguravajuće opcije, koju bi nadzirala vladina agencija, te su ostavili mogućnost uplitanja vlade ukoliko bude potrebno osigurati dovoljan broj izbora pri izboru zdravstvenog osiguranja za građane, navode AP i Reuters.

Dogovor

Osim toga, dogovoreno je i proširenje programa Medicare, odnosno zdravstvenog osiguranja za starije osobe. Medicare bi u budućnosti bio dostupan ljudima koji napune 55, dok je trenutno dostupan ljudima nakon 65 godina života.

Vođa senatske većine, Harry Reid, sinoć je održao novinsku konferenciju, na kojoj je objavio postizanje dogovora, ali je odbio dati bilo kakve detalje o njemu. Samo je rekao da će dogovor omogućiti zdravstvenoj reformi da nakon nekoliko mjeseci teške zakonodavne borbe konačno zaživi.

Dug i težak proces

Dogovor je pao nakon glasanja u Senatu, u kojem je s 55-45 glasova odbačen amandman koji bi u sklopu zdravstvene reforme uveo puno jače restrikcije na provođenje abortusa diljem zemlje, što se također smatra pobjedom demokrata. Ipak, i ovi događaji pokazuju svu kompleksnost zakonodavnog procesa.

Demokrati se nadaju da bi uz novi dogovor mogli do Božića skupiti 60 glasova, koji bi im u Senatu osigurali donošenje zakona. Zakon je već donesen u Predstavničkom domu, a nakon senatske verzije ta bi se dva prijedloga trebala skupiti u jedan zakon koji će predsjednik Barack Obama potpisati.

Ranija verzija zakona uključivala je osnivanje državnog programa zdravstvenog osiguranja koji bi se nudio građanima, s time što bi pojedine savezne države imale mogućnost odustajanja od tog programa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.