Debata o EU: Jakovini bitno da neće čekati na granici, a Macut zgrožen pregovorima o poljoprivredi



"IAKO SE hvale da je to najbolje što su ispregovarali, poljoprivreda je najgore prošla. Uostalom, kad kažu da smo ispregovarali najveće cijene poticaja po hektaru, ne kažu da se u Hrvatskoj obrađuje daleko više površina nego što je prikazano. Kažu da je super što je ispregovarana proizvodnja 190 tisuća tona šećera, a naša proizvodna je 300 tisuća. Od tri šećerane jedna se ukida. Ispregovarali su i proizvodnju 750 tisuća litara mlijeka što je tek 75 posto hrvatskih potreba. Što je tu super", rekao je u prvoj debati, od ukupno tri, o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji Petar Macut koji radi kao znanstveni novak na Institutu Ivo Pilar, a koji je predstavljao anti-EU stranu.

Rakić: Ulazak u EU je za mene civilizacijski doseg

Proeuropske stavove je na debati zastupao Tvrtko Jakovina, profesor svjetske povijesti 20. stoljeća i povijesti Hladnog rata na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o debatama koje je organizirao GONG u sklopu projekta EU IN FORUM – povećanje razumijevanja procesa integracije i članstva u EU uoči referenduma 22. siječnja. Iako se program zasnivao na ideji da dva gosta sučele različite stavove o Europskoj uniji totalni promašaj bila je moderatorica i voditeljica Mirjana Rakić koja je otvoreno rekla da je za Europsku uniju te da je to za nju civilizacijski doseg. Njena pristranost je bila osjetna u debati.

Jakovina: Nećemo više čekati na granici!


Macut je rekao da je Europska unija stvorena zbog ekonomskog interesa u kojemu su politički procesi u drugom planu, a sve kako bi Europa bila konkurentnija SAD-u, Kini i Japanu. Jakovina, s druge pak strane, smatra Europu milenijskim projektom koji ima niz prednosti, od kojih je po njemu vrlo bitan onaj da se na granici neće više čekati te prolaziti "ponižavajući proces". 

Macut tvrdi da nije prednost EU-a to što se neće čekati 15 minuta na granici jer to zapravo i nije prednost neke nacije već osobni dojam pojedinca. Više je puta naglasio kako javnost nije dovoljno dobro obaviještena o EU i procesima.

Prednost Europske unije je u obrazovanju

"Još je 12 dana do referenduma, a tek sada imamo debatu. Zar vam to nije dovoljno za izvući neki zaključak", naglasio je Macut dodajući da argument kako su građani imali 10 godina za informiranje ne stoji jer nije bilo dovoljno informacija u pristupnom procesu. Moderatorica i voditeljica Rakić prozvala je anti-EU pristaše zbog lijenosti s obzirom na to da su, kako kaže, "sjedili i čekali poziv".
 
Jakovina misli da nije prestrog kada kaže da "građani nisu dovoljno informirani" naglašavajući kako je deplasirano tako nešto govoriti u doba interneta. Isto tako, Jakovina je rekao da i prije u prošlosti nismo bili  dovoljno dobro informirani kod nekih odluka podsjetivši da ni u Drugom svjetskom ratu nismo imali dovoljno informacija. Prema Jakovini najveća prednost je obrazovanje kao i prednosti obrazovanja u inozemstvu.

Nismo bili sposobni


"Davno smo prestali biti suverena zemlja, a kako vrijeme bude odmicalo, bit će sve teže", kaže Jakovina o optužbama da će Hrvatska ulaskom u EU izgubiti dio suvereniteta.

"Nismo bili dovoljno sposobni sami pokrenuti proizvodnju", rekao je Jakovina govoreći o prednostima Europske unije naglašavajući kako je dobra stvar da će hrvatsko pravosuđe, a prije svega hrvatski suci, imati sada nekoga tko će ih nadzirati.

Macut: Kako ćemo biti sposobni kad nas je HDZ pljačkao 10 godina?

"Pa već danas imate Europski sud za ljudska prava koji je nadležan za to", odgovorio je Macut dodajući kako je stav da Hrvatsku nismo bili spremni voditi izrazito defetistički ako se zna da nas je HDZ vodio deset godina i sustavno pljačkao.

"Kakav vam je to argument da nismo znali voditi svoju državu. To je defetistički", kaže Macut dodajući kako ćemo i ulaskom u Europsku uniju, svejedno morati nastaviti voditi državu.

Protiv EU - ljevica

Na kraju debate Jakovina je spomenuo zanimljiv podatak, odnosno vlastitu anketu među studentima zadnjih godina na Filozofskom fakultetu o stavovima prema Europskoj uniji. Na malom uzorku od 30 studenata, sedam studenata je bilo protiv Europske unije, a 13 je bilo za ulazak Hrvatske u EU. Jakovina je zaključio da protivnici EU dolaze s ljevice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.