Izaslanik UN-a nudi borcima al-Nusre da ih osobno isprati iz Alepa kako bi spasio grad

Foto: Hina

POSEBNI izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura odlučio se na očajnički pokušaj da spasi Alep od uništenja: ponudio je militantima al-Nusre, koja je povezana s al-Kaidom, da ih osobno isprati iz opkoljenog istočnog dijela grada.

Njegov poziv dolazi kao reakcija na bjesomučno bombardiranje istočnog Alepa od strane Rusije i sirijskog režima. Prema procjenama, 275 tisuća ljudi, uključujući 100 tisuća djece, opkoljeno je već mjesecima u dijelu grada pod kontrolom pobunjenika.

Asad ponudio garanciju sigurnosti svim pobunjenicima koji su spremni napustiti grad

Sirijski predsjednik Bašar Asad i njegovi ruski saveznici opravdavaju zračne udare tvrdnjom da ciljaju "teroriste" al-Nusre. Asad je čak ponudio garanciju sigurnosti svim pobunjenicima koji su spremni položiti oružje i napustiti grad.

 Stoga ga je de Mistura upravo izazvao da stane iza svojih riječi: "Htio bih zamoliti rusku i sirijsku vladu: molim vas, pogledajte me u oči i u oči svijeta. Jeste li zaista spremni nastaviti ovaj način borbe, koristeći ovakvu vrstu oružja, i de facto uništiti cijeli istočni Alep, drevni grad Alep, s njegovih 275 tisuća ljudi, da bi eliminirali tisuću - tisuću - boraca al-Nusre? Ili ste spremni najaviti neodložni i potpuni prekid bombardiranja ako al-Nusra ode?"

Borcima al-Nusre poručio je sljedeće: "Mi ne komuniciramo međusobno. Vi to znate, mi to znamo. Ali možete li molim vas pogledati me u oči i u oči stanovnika Alepa, 275 tisuća ljudi koji se nalaze tu gdje se vi nalazite, i samopouzdano im reći da odbijate napustiti grad? Jer vas tisuću odlučuje o sudbini 275 tisuća civila...A ako odlučite otići, dostojanstveno i zadržavajući svoje oružje, u Idlib ili gdje god želite, ja osobno sam spreman fizički vas otpratiti."

Svatko tko se protivi Asadovoj vlasti je meta

Kako piše Vox, nije za očekivati da će Asad zaista dopustiti al-Nusri da ode, budući da onda ne bi imao opravdanje da nastavi s bombardiranjem grada. Ovdje se, unatoč Asadovoj retorici, ne radi zaista o plemenitoj borbi protiv terorizma. Režim želi uništiti sve pobunjenike, bez obzira jesu li povezani s al-Kaidom, ISIS-om ili nekom sličnom terorističkom organizacijom.

Svatko tko se protivi Asadovoj vlasti je meta. Isto se odnosi i na humanitarne radnike, liječnike i ostale koji pružaju medicinsku skrb pobunjenicima, čak i ako su neutralni.

Ali, u tome i jest poanta de Misturine ponude. On zna da Asad blefira, kao što to znaju i Rusi. Na ovaj način, de Mistura javno razotkriva laž iza ofenzive na Alep. Kritičari često predbacuju UN-u da ne čini ništa konkretno da zaustavi ratove, da samo šalje impotentne izjave. Ipak, ponekad i same izjave mogu biti moćne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.