Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu

Foto: Index, Berlingske

Danski list Berlingske tvrdi da je u posjedu povjerljivih dokumenta koji pokazuju da je Rasport Management AG, švicarska tvrtka iz optužnice protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, prebacivala novac hrvatskoj tvrtki Bellabeat. 

Nakon objave članka Jeppe Christiansen, direktor Maj investa, koji je bio u Upravnom odboru Bellabeata, navodno se povukao sa svoje pozicije.

"Vezano za gospodina Jeppea, bili smo izuzetno počašćeni što smo imali gospodina Jeppea Christiansena u našem upravnom odboru. Njegov doprinos našem rastu i razvoju bio je nezamjenjiv. O svim razlozima odlaska ne bismo htjeli govoriti u njegovo ime, pogotovo zato što je on sam sve objasnio na svom službenom LinkedIn profilu", odgovorili su za Index iz Bellabeata.

Komentirali su i ugovor o kojem piše danski list.

"Mamići nikad nisu imali kontakt niti investiciju u Bellabeat"

"Želimo jasno istaknuti da gospoda Zdravko Mamić i Zoran Mamić nemaju i nikada nisu imali kontakt/investiciju u poduzeće Bellabeat.

Bellabeat je doista sklopio tzv. SAFE ugovor s poduzećem Rasport Management AG koji je prošao jednaku proceduru kao i svi ostali koji su željeli investirati u Bellabeat u ono vrijeme. Simple Agreement for Future Equity ili skraćeno SAFE je ugovor koji investitorima koji ulože u startup daju pravo na određeni broj udjela po unaprijed dogovorenoj cijeni, na određeni financijski događaj koji će se dogoditi jednom u budućnosti.

Napomenuli bismo da poduzeće Rasport Management AG, bez obzira na prvotno potpisani ugovor, nikada nije bilo u suvlasništvu Bellabeata bez obzira na to što se protiv tog poduzeća i odgovornih osoba (od kojih se niti jedan ne preziva Mamić) u trenutku investicije nije vodio nikakav kazneni postupak.

Bellabeat se strogo pridržava financijskih propisa kako bi održao povjerenje i sigurnost naših ulaganja. Prilikom potpisivanja ovakvih ugovora imamo standardne procedure provjere i osiguranja investicija.

S danskim medijem, na koji se referirate, u suradnji s danskim pravnim stručnjacima odlučili smo ovu situaciju riješiti pravnim putem kako bismo na najefikasniji način dokazali njihovo nepoštivanje novinarske etike u pravednom izvještavanju", dodali su iz Bellabeata.

Što piše danski list?

Danski medij piše da je istraga u kolovozu 2016. godine pokazala da je tvrtka Rasport Management AG napravila sumnjive višemilijunske transfere na račune u Dubaiju, Hong Kongu, Panami, Gibraltaru i Belizeu. Berlingske piše da je baš u tom razdoblju tvrtka Bellabeatu prebacila milijunski iznos.

U optužnici protiv Mamića navodi se da je Mario Mamić bio "stvarni vlasnik i voditelj poslovanja društva Rasport Management AG", piše Jutarnji list. Mario Mamić je, pak, u svojoj obrani tvrdio kako "on nije stvarni voditelj poslovanja tog trgovačkog društva, već je od kraja 2012. odnosno početka 2013. radio kao konzultant za to trgovačko društvo".

Direktor Nordic Eyea, Anders Kaasgaard, u e-poruci Berlingskeu naveo je da ne želi odgovarati na pitanja o tom slučaju.

Pročitajte više