Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora

HRVATSKI branitelj Veljku Mariću danas je pred sudskim vijećem beogradskog suda za ratne zločine osuđen na 12 godina zatvora za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u Rastovcu.

Marić je, podsjetimo, uhićen u travnju prošle godine na srpsko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civila u selu Rastovcu nedaleko od Grubišnog Polja u listopadu 1991.

Kad su diljem Hrvatske organizirani braniteljski prosvjedi za puštanje Tihomira Purde, jedan od zahtjeva prosvjednika bilo je i puštanje Marića, no čini se da je srpsko tužiteljstvo protiv njega imalo  dovoljno materijala u optužnici.

Teretilo ga se da je kao pripadnih 77. samostalnog grubišnopoljskog bataljuna 31. listopada 1991. u vojnoj odori ušao u kuću Petra Slijepčevića u Rastovcu i ubio ga u prisutnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se navodi da su hrvatske postrojbe u operaciji "Otkos" u rujnu i listopadu '91. počinili više organiziranih pljački i spalili više od 30 sela. Tužiteljstvo provodi još jednu istragu protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu '91. počinio ratni zločin protiv civila, ranjenika i bolesnika na području Grubišnog Polja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.