"Daleko više problematičnih optužnica je došlo iz Hrvatske nego iz Srbije"

DRŽAVNI tajnik u srpskom Ministarstvu pravde Slobodan Homen povodom slanja 44 optužnice za Hrvate zbog ratnih zločina priznao je da je neosporno da optužnice, koje su pisali vojni sudovi 90-ih godina, "nisu baš bile zasnovane na dokazima".

"Kao što je bilo problematičnih optužnica iz Srbije, daleko ih je više bilo iz Hrvatske i u tom smislu trebamo sjesti i razgovarati i reći ovdje ima dokaza, a ovdje nema dokaza. Ako ima, hajdemo ih zajedno goniti, jer ni u čijem interesu nije da netko ne odgovara za zločine koji su počinjeni", kazao je Homen, piše RTS.

"Takav zakon se nije dogodio u modernoj praksi europskih zemalja"

Dodao je kako je zakon o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije, koje je hrvatska Vlada prošlog tjedna poslala u zakonsku proceduru, protivan svim konvencijama Savjeta Europe i direktivama Europske unije te da Hrvatska neće usvojiti takav zakon u ovoj fazi europskih integracija.

Homen smatra kako je prijedlog zakona štetan sa pozicija ljudskih prava i dobrosusjedskih odnosa. "Vrlo je neuobičajeno da se donosi neki zakon koji ugrožava pravo tužiteljstva i suda u radu. Možda je neuobičajeno i blaga riječ, jer mislim da se tako nešto nije dogodilo u modernoj praksi europskih zemalja", rekao je Homen. Apsurdnim je nazvao zakon prema kojem neće vrijediti niti jedan srpski pravni akt koji se odnosi na događaje iz 90-ih godina te smatra kako to ugrožava suštinu podjele vlasti. "Sama ideja nekažnjivosti za ratne zločine je problematična, prije svega kada su u pitanju osnovna ljudska prava i pitanje podjele vlasti", kazao je Homen.

Predizborna kampanja

Smatra kako se tim zakonom prekida pravosudna suradnja dviju zemalja, koja je bila u uzlaznoj putanji nakon potpisivanja ugovora o izručenju građana optuženih za organizirani kriminal i "slučaja Paravinja". Homen je istaknuo i da je predloženi zakon "samo predizborna kampanja. "Razumijem da je Hrvatska donosila ovakav zakon 1993. godine, jer bi to imalo nekakvog smisla kada su u pitanju politička događanja. Danas, kada imaju pravni put da ne surađuju, jednostavno je nepotrebno", rekao je Homen te dodao da se tjeralice ne raspisuju samo za Hrvatsku, nego za teritorij cijelog svijeta te će optuženi, ako izađu iz Hrvatske, biti "predmet uhićenja, istrage i eventualnog izručenja na osnovu Interpolove tjeralice".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.