CNN: Talijanska mafija ima godišnji promet kao hrvatski BDP

Foto: EPA/CNN

CNN je objavio članak o uhićenjima pripadnika mafijaške organizacije ‘Ndranghete, napisavši kako je njihov godišnji promet kao BDP Hrvatske.

Do 2010. godine Domenico Oppesidano svakodnevno je nosio voće na tržnicu u svom kamionu na tri kotača u gradiću Rosaarno na jugu Italije. No ovaj 80-godišnji starac imao je zapravo drugi posao – bio je “predsjednik uprave” najmoćnije talijanske mafijaške grupe ‘Ndranghete.

Ovaj tjedan policija je u četiri europske zemlje - Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj - izvela racije nad ‘Ndranghetinim carstvom, koje se u najvećoj mjeri sastoji od pranja novca i trgovine drogom. “Operacija Pollino”, u kojoj je uhićeno 90 osoba, pripremana je dvije godine te je iz policijskih redova opisuju kao “odlučujući udar na jednu od najmoćnijih talijanskih kriminalnih mreža na svijetu”.

Operacija je izvedena dan nakon što je u Palermu zajedno sa 46 suradnika uhićen glavni vođa ili “kum” jedne druge mafijaške grupe  - sicilijanske Cose Nostre.

Godišnji promet na razini proračuna Hrvatske ili Bugarske

No Oppedisana, koji je uhićen prije osam godina i otada se nalazi u zatvoru, ova policijska akcija ne mora pretjerano impresionirati.

Naime, 'Ndrangheta je predmet racija i sankcija ministarstva financija SAD-a već čitavo desetljeće, no ipak je u tom vremenu uspjela zavladati trgovinom kokaina uspostavljajući veze s grupama organiziranog kriminala u Južnoj Americi, New Yorku, Turskoj i Albaniji.

Oni koji se bave istraživanjem mafije procjenjuju da je promet kojim operiraju otprilike oko 60 milijardi dolara godišnje – slično kao GDP (BDP) Hrvatske ili Bugarske. A vjerojatno imaju kontrolu nad 80 posto tržišta kokainom u Europi.

Nakon slabljenja Cosa Nostre, otvorio se put za 'Ndranghetu

U ranim devedesetima talijanske vlasti su krenule u bitku protiv Cosa Nostre nakon što su ubijena dva ključna tužitelja - Giovanni Falcone i Paolo Borsellino. Zora Hauser sa Sveučilišta u Oxfordu, koja se bavi proučavanjem organiziranog kriminala, kaže kako je to oslabilo mafiju sa Sicilije, no otvorilo je put mafiji u Kalabriji.

'Ndrangheta je u tome vidjela priliku. Nije se isticala, no stalno je širila aktivnosti iz svog uporišta u planinskim selima Kalabrije, takozvane “pete južne Italije”. 

Od otmica i "zaštita" do kokaina

Istraživačka novinarka Cecilia Anesi kako su nove generacije mafijaških šefova željele naći nove puteve za investiranje zarade od otmica i “zaštita”. Odgovor je ležao u kokainu.

Talijanski sudski spisi opisuju trgovinu drogom kao “zlatni rudnik iz kojeg 'Ndrangheta dalje investira u legalnu ekonomiju u Italiji, ali i inozemstvu.

Grupa kombinira svoje tvrdoglavo ruralno porijeklo sa sposobnošću inovacije. Antonio Nicaso, autor tridesetak knjiga o organiziranom kriminalu među kojima je nekoliko i 'Ndrangheti, kaže da je uspostavila veze s proizvođačima i distributerima droge duž cijele Latinske Amerike: u Peruu, Kolumbiji, Gvajani I Brazilu.

Nicaso je rekao za CNN kako ‘Ndrangheta drži pod kontrolom sve važnije trgovačke rute, uključujući i luke u Brazilu i Zapadnoj Africi. A uspostavila je kontrolu i u europskim lukama poput Antwerpena i Rotterdama.

Tvrtka koja je služila kao paravan u Kolumbiji skrivala je ogromne količine kokaina u ugljenu koji se izvozio u Europu. Isti način krijumčarenja drogom odvijao se i iz Gvajane, samo je u pitanju bio prijevoz greda.

U jednom američkom diplomatskom spisu iz 2008. godine stoji kako je ‘Ndrangheta proširila svoje djelovanje na Kolumbiju, Španjolsku, Njemačku, Balkan, Kanadu i Australiju.

Pranje novca od kokaina kroz investicije u turizam 

Svoje brzorastuće prihode od kokaina 'Ndrangheta je “oprala” kroz investicije u turizam na francuskoj rivijeri, restorane i nekretnine u Španjolskoj, te javnu nabavu u sjevernoj Italiji. A kako bi proširila svoje djelovanje, okrenula se i velikoj kalabreškoj dijaspori diljem Europe, posebice u Njemačkoj.

U ovotjednoj akciji zaplijenjeno 4 000 kilograma kokaina i 140 kilograma ecstasya

Uz pomoć obiteljskih veza, klanovi koriste talijanske barove i kafiće od Dusseldorfa do južnog Londona za pranje novca i distribuciju droge. Samo u ovotjednoj raciji policija je zaplijenila 4 000 kilograma kokaina i 140 kilograma ecstasy te ogromne količine gotovine.

Cecilia Alesi kaže da je jedna prodavaonica sladoleda u njemačkom gradu Bruggen korištena za pranje novca. A pizzeria pokraj Kologne postala je logističkom bazom i središnjim mjestom za pranje novca. Restorani u dva nizozemska sela imali su sličnu ulogu.

Kalabrija - savršeni teritorij za mafiju

Počeci ‘Ndranghete sežu u 19. stoljeće kad su grupe seoskih razbojnika, koji su ime preuzeli od grčke riječi za herojstvo, djelovale na području teško prohodnog kalabrijskog krajolika kojim dominiraju planine. Kalabrija je tako bila i ostala savršeni teritorij za mafiju – udaljena i tajnovita, ova regija je jedna od najsriomašnijih u Europi te se neprijateljski odnosi prema bilo kakvom pokušaju uspostave državnog autoriteta.

Danas regijom dominira nekoliko starih obitelji  - Pelle, Romeo I Giorgi. “Duhovni” dom ‘Ndranghete je grad San Luca, no različite obitelji kontroliraju različite općine ili “mandamentije”. Riječima jednog talijanskog tužitelja, mafijaške obitelji imaju kontrolu nad “svakim grumenom zemlje na tlu”.

No nisu rijetke ni “vendette” unutar klanova. Dugogodišnja svađa između dvije obitelji - Nirta-Strangio i Pelle-Vottari, kulminirala je napadom na pizzeriju u njemačkom Duisburgu 2007. godine pri čemu je šest mladića iz klana Pelle ubijeno.

Sukobi se riješavaju unutar 'Ndranghete

Hauser kaže da je upravo to neželjeno skretanje pažnje na ‘Ndranghetu uslijed klanovskih obračuna dovelo od formiranja određene vrste “odbora” koji se bavi rješavanjem sukoba među klanovima. Smatra se kako je spomenuti Oppedisano vjerojatno bio prvi čovjek tog “odbora”.

Obiteljske veze često se učvršćuju brakovima, a zbgo krvnih veza ‘Ndranghetu je teže razbiti negoli ikoju drugu mafijašku skupinu.

Hauser kaže da je unutar ‘Ndranghete “gotovo nemoguće razdvojiti obitelj po srodstvu od obitelji po kriminalu”. Uza sve to, informacije se u organizaciji šire postepeno po strogo određenoj hijerarhiji.

Rijetki pripadnici 'Ndranghete predaju se policiji

I dok su tisuće pripadnika Cosa Nostre postajali doušnici, tek desetak pripadnika ‘Ndranghete su okrenuli leđa organizaciji i progovorili policiji. A i oni koji su to učinili, bili su tek "sitne ribe", ispričao je Nicaso. Prema njegovom mišljenju, “omerta” ili zavjet šutnje danas je snažniji nego ikad. Oni koji izdaju grupu, ne traju dugo.

Većina političara u Kalabriji 2009. godine, prema informacijama diplomata iz SAD-a, nije smatrala da se može učiniti puno u borbi protiv ‘Ndranghete. Ipak, valovi uhićenja tijekom posljednjeg desetljeća poremetili su rad organizacije. U 2010. uhićeno je tristotinjak osoba među kojima je bilo i policajaca.

Veliki pomak napravljen je i prije dvije godine kad je oformljen Europski zajednički istraživački tim koji dijeli informacije i prati ‘Ndranhgetu u svojim aktivnostima preko granica. Pritom im pomaže i razvoj suvremenih tehnologija. Domenico Pelle, 27-godišnji visokopozicionirani član ‘Ndranghete uhićen je ovog tjedna zahvaljujući softvareu za prisluškivanje koji je podmetnut u njegov mobitel.
No osim ovih napredaka, istraživačica sa Sveučilišta u Oxfordu Zora Hauser ipak upozorava kako ova operacija neće naštetiti radu grupe.

Uhićenja ne znače mnogo za organizaciju - jedna obitelj pada, druga se uzdiže

"Nedvojbeno je da će neke obitelji oslabiti, no jedna od prednosti ‘Ndranghete jest da klanovi imaju visoki stupanj autonomije. Oslabljivanje jedne obitelji može se lako pretvoriti u jačanje druge”, kazala je Hauser za CNN.

Jedan talijanski policijski službenik opisao je ovu mafijašku organizaciju kao kameleon - lako mijenja način rada, no uvijek zadržava svoju nevidljivu bazu u kalabrijskim planinama.

'Ndrangheta kontrolira sve - od odvoza smeća do krijumčarenja izbjeglica

‘Ndrangheta ima svoje pipke i u lokalnoj politici te kupuje, prijeti ili likvidira svakog tko ih pokuša omesti. Hauser kaže da mafijaške obitelji “djeluju praktički u svakom gradu u Calabriji te kontroliraju sve legalne i ilegalne ekonomske aktivnosti: odvoz smeća, građevinu, obnovljive izvore energije, poljoprivredu, turizam, trgovinu drogom i oružjem te odnedavno i krijumčarenje izbjeglica”.

Nicaso kaže da je ovotjedna racija tek “zagrebala površinu i da bi trebalo napraviti deset uzastopnih takvih akcija kako bi se oslabilo ‘Ndranghetu”.

Istraživačka novinarka Cecelia Anesi se slaže. Kaže kako je 'Ndrangheta usavršila umijeće prodiranja u sve aspekte života u Kalabriji te izmjestila “prljave poslove” narko freelancerima diljem Europe, posebice u Albaniju i Tursku.

Nakon ove racije, Anesi kaže da “će se obitelji morati reorganizirati, no da će se već u nekoliko tjedana oporaviti”.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.