Cijene nafte ostale iznad 88 dolara

Ilustracija: EPA

Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 21 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88.23 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 83.03 dolara. 

U fokusu je trgovaca u četvrtak bilo blago usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, koje se očitovalo u godišnjoj stopi rasta od 3 posto. U četvrtom kvartalu iznosila je 3.1 posto. Tromjesečna usporedba pokazuje upola nižu stopu rasta, od 0.4 posto.

Posustajanje aktivnosti nadovezalo se na naznake posustajanja potražnje za gorivom, iskazano u snažnom rastu zaliha benzina u prošlom tjednu, za 5.6 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike. Poskočile su i zalihe destilata, za 5.1 milijun barela.

"(Izvješće) baš i ne signalizira zdravo stanje domaće potražnje u SAD-u", rekao je John Evans iz PVM-a.

Zalihe sirove nafte naglo su pak smanjene, za 7.3 milijuna barela, uz skok izvoza.

Naznake posustajanja u SAD-u nadovezale su se na procjene da opskrba naftom s Bliskog istoka nije ugrožena, s obzirom na zatišje u napetim odnosima Izraela i Irana, koji spada među vodeće proizvođače u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).  

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 28 centi, na 88.45 dolara.

Pročitajte više