Cijene dionica na Wall Streetu pale najviše u dva mjeseca

Foto: EPA

NA WALL STREETU su cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad u dva mjeseca jer je nakon poruka predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula nada ulagača u daljnje smanjenje kamatnih stopa.

Dow Jones oslabio je 333 boda ili 1,23 posto, na 26.864 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,09 posto, na 2980 bodova, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 8175 bodova.

Smanjene kamatne stope

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke odlučili su jučer smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2,00 do 2,25 posto, što je prvo smanjenje cijene novca nakon 10 godina.

To se i očekivalo, no ulagače je razočarala poruka predsjednika Feda Powella da ovaj rez nije početak dužeg ciklusa smanjenja kamata.

Powell je kazao da je Fed smanjio kamate zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, trgovinskih tenzija i potrebe da se potakne inflacija koja je vrlo niska. No istaknuo je i da ovaj rez ne znači da slijedi nastavak smanjenja kamata.

"Bit ću jasan - ovo nije početak duge serije smanjenja kamata", kazao je Powell. No dodao je i ovo: "Nisam kazao da će biti samo jedan rez kamata."

Ulagači razočarani

To je razočaralo dio ulagača koji su već sada očekivali smanjenje kamata za 0,50 postotnih bodova, a u idućih godinu dana čak i za ukupno 1 postotni bod.

"Mislim da je lavinu na tržištu pokrenula izjava Powella koja sugerira da su kamate smanjene samo sada i to je to", kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki The Leuthold Group.

No Powellove izjave sugeriraju i da usporavanje rasta američkog gospodarstva nije toliko oštro da bi Fed trebao znatnije smanjiti kamate kako bi ga podržao.

"Ovakve nagle padove tržišta uvijek gledam s rezervom jer je prva reakcija često pogrešna. Možda su neki očekivali više od Feda, no na tržištu ima dosta kupaca koji su spremni kupiti od onih koji žele prodati dionice", kaže Jeff Mortimer, direktor u tvrtki BNY Mellon Wealth Management.

Ulagače je razočaralo i to što su trgovinski pregovori između američkih i kineskih predstavnika jučer u Šangaju završeni bez dogovora. Obje su strane samo poručile da su razgovori bili "konstruktivni".

"Tržišta su se pripremila za duge i teške trgovinske pregovore. Jučer nije bilo napretka, no to je već uračunato u tržišta", kaže Mortimer.

S druge strane, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Većina europskih burzi raste

Dosad je 296 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 75 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarade.

Stoga su analitičari povećali procjene, pa sada u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju bile za 1,3 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok su na početku sezone objava kvartalnih izvješća očekivali pad zarada za 0,2 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 posto, na 7586 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,34 posto, na 12.189 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 5518 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.