Cijene dionica na europskim burzama porasle

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle dok ulagači procjenjuju kakve su opcije nakon što je britanski parlament odbacio plan za Brexit premijerke Therese May.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,35 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Brexit u fokusu

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,10 posto, na 6.901 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 10.929 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.807 bodova.

Većina najvećih europskih burzi i sektora jutros je u plusu, a u fokusu je politička scena u Britaniji nakon što su sinoć tamošnji parlamentarni zastupnici uvjerljivom većinom odbacili plan za Brexit premijerke May.

To podržava političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke o izlasku iz Unije.

Glasanje o povjerenju vladi

U srijedu će se u britanskom parlamentu glasati o povjerenju vladi premijerke May.

"Rezultat kojim je May poražena po pitanju plana o Brexitu i poziv na glasanje o povjerenju vladi utjecat će kratkoročno na tržišta", kaže Stephanie Kelly, ekonomistica u tvrtki Aberdeen Standard Investments.

Podršku tržištima pruža pak jučerašnji znatan rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

A na azijskim se burzama jutros trguje oprezno pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,35 sati bio u plusu 0,1 posto.

Na tokijskoj je burzi pak Nikkei indeks skliznuo 0,55 posto, na 20.442 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.