CEZIH se raspada. Kako to da nikad ne padne sustav Porezne?

Foto: CEZIH

Priča prva.

Dolazite u trgovinu, mjesečna kupnja, kolica puna. Nakon što je skenirala svu robu, blagajnica vam ispostavlja račun, vi se ugodno iznenadite nižim iznosom, nešto prokomentirate i blagajnica vam objasni: "Znate, pao je sustav Porezne uprave, pa se danas ne naplaćuje PDV." Veselo zahvalite i još veseliji iziđete s namirnicama.

Priča druga.

Naporno ste radili godinama, stavljali novac na štednju. Jednog dana tu ušteđevinu odlučite potrošiti na pravi američki muscle car s kraja 60-ih. Nađete vozilo u SAD-u, ugovorite kontejner do Hrvatske, nakon par tjedana dođete u Rijeku po auto, pripremite papire, bojažljivo uđete u sobu na čijim vratima piše "Carina" i tamo vam službenik objasni kako ne morate ništa platiti - pao je sustav.

Priča treća.

Odmarate se popodne, a netko zvoni na vratima, u ono doba kada obično nitko ne zvoni osim susjeda, rođaka i šire obitelji. I zaista, na vratima je susjed, niže rangirani političar. Čovjeku neugodno, dvoumi se, a onda bojažljivo zamoli: "Susjed, imate li za posuditi 50 eura, ide mi dijete sutra na izlet, a nemam mu za dati, pao je COP (Centralni obračun plaća javnog sektora), pa nisam dobio plaću, budem vratio čim poprave…"

Priča četvrta.

Probudite se. Niste baš najbolje. Osjećate neku sluz u nosu i grlu. Peckaju vas oči. Pogledate kalendar i sve vam je već jasno. Spomenete ambroziju u ne baš pristojnom kontekstu. Došlo je vrijeme alergija. Nazovete svog liječnika i dobijete standardnu terapiju.

Za pauze na poslu odete po lijekove koji vam trebaju omogućiti normalno funkcioniranje narednih nekoliko tjedana, no u ljekarni vam ih ne mogu dati. Obrazloženje su zadnjih tjedana čule tisuće i tisuće građana Hrvatske: "Ne radi CEZIH." Bili informatičar ili ne - naučili ste u životu još jednu važnu kraticu. CEZIH - Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske.

Državu za CEZIH očigledno nije briga

Što mislite, koja je od ovih priča istinita? Naravno, samo ova zadnja. Nikada se ne događa da za politiku i birokraciju važni sustavi padnu. PDV su vam uredno naplaćivali i u noći kada smo promijenili valutu države, i to na praznik. Kada nešto naručite izvan zajedničkog tržišta, evo carine. Ako radite za državu ili javni sektor općenito, po COP-u, Centralnom obračunu plaća, možete sat podesiti - svaki mjesec isti dan i gotovo isti sat će sjesti uplata na vaš račun.

S druge strane, CEZIH je zapeo po tko za koji put. Više ni ne brojimo. Poseban cirkus nastao je krajem prošlog mjeseca, kada je rađena modernizacija sustava. CEZIH je informacijska kičma cijelog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske; govorimo o sustavu koji povezuje zdravstvene institucije, ljekarne, laboratorije te ugovorne privatne prakse. Povezuje sustave ordinacija opće medicine, dentalne medicine, zdravstvene zaštite dojenčadi, djece i žena, ljekarne, laboratorije, specijalističke ordinacije, bolnice… 

Ako CEZIH ne radi, zdravstveni sustav se usporava ili potpuno zaustavlja (recimo, preuzimanje lijekova). Postoji. naravno, mogućnost "ručnog", papirnog rada - danas potpuno neprimjerena i nije baš da će vam puno pomoći.

Usluge poput CEZIH-a su sama osnova države

Funkcioniranje CEZIH-a omogućava funkcioniranje sustava zdravstvene zaštite - jednog od temeljnih sustava države (neovisno o tome koristite li ga jer ste osigurani ili plaćate izravno). Dakle, u pitanju je jedno od onih područja zbog kojih država uopće postoji - kako bi vas zaštitila od lopova i razbojnika, kako bi vas zaštitila od agresije druge države, kako bi zaustavila požare ili, u ovom slučaju, kako bi omogućila da u optimalnom roku odradite pregled, laboratorij, dobijete nalaze i preuzmete lijekove.

Kada morate tri puta do ljekarne po lijek (koji ne samo da vam treba već ste ga plaćanjem doprinosa unaprijed platili), to znači da jedna od temeljnih funkcija države ne radi. Znači da država, ne jedno ministarstvo ili ljekarna, već država, ne ispunjava svoju funkciju. Za koju vam uzima novac.

Objašnjenja koja dobivamo od HZZO-a primjer su birokratskih gluposti, pa tako za ovaj zadnji pad sustava govore: "Točno je da trenutno postoje problemi s korištenjem funkcionalnosti e-uputnica i e-recepata u dijelu sustava, međutim nije riječ o padu kompletnog sustava CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske), nego o otežanom radu navedenih funkcionalnosti."

Zašto bi nas to uopće trebalo zanimati? Nas kao građane koji sve to skupo plaćamo zanima samo da sustav radi. Ako ne radi, onda nas zanima tko je odgovoran. Tko je točno pogriješio? Tko će platiti nastalu štetu i tko će dati ostavku?

Gdje su planovi migracije koja zapinje i tko je odgovoran?

HZZO dalje kaže: "Zbog optimizacije sustava na novoj platformi koja je trenutno u tijeku te činjenice da se radi o iznimno kompleksnom sustavu, moguće su određene poteškoće u radu dijela sustava dok se radi na optimizaciji koja je pri kraju." 

Kod migracije velikih sustava, što su s CEZIH-om radili krajem prošlog mjeseca, postoji i plan migracije i planovi što ako stvari pođu loše. Gdje su ti planovi? Što je pošlo po krivu? Tko je sve to potpisao i tko odobrava plaćanja za razvoj i održavanje CEZIH-a i kome? Koja firma? Koji ugovorni partner? Tko su odgovorne osobe?

Idemo izračunati koliko je izgubljeno vremena i novca na svaki telefonski poziv zbog nerada ovog sustava, na svaki posjet ljekarni u kojem pacijent nije mogao dobiti lijek i tako dalje… Lako ćemo doći do izgubljenih milijuna eura naših građana. Čak i da sve ovo nikome nije ugrozilo zdravlje, gubici su ogromni.

Još u listopadu prošle godine (problema je bilo i tada) ministar zdravstva Vili Beroš je rekao: "U ugovoru stoji da se različite stvari moraju rješavati u okviru različitog vremenskog perioda. Prema tome, možete biti sigurni, ako ugovorna klauzula i kriteriji govore da se nešto mora penalizirati, da će stručne službe koje detektiraju i zadužene su za sagledavanje takvih aktivnosti penalizirati ako je potrebno."

Odlično, ministre, možete objaviti koji su to rokovi? Koje su to ugovorne klauzule? Tko detektira? Tko je zadužen? I tko je konkretno, imenom i prezimenom, potpisao da je sve u redu ili nije? Postoje informacijski sustavi, ovo je jedan od njih, koji jednostavno ne smiju tek tako prestati raditi. Svaki pad ovakvog sustava je poraz države. Uostalom, dovoljno ste dugo ministar da ste sve probleme oko CEZIH-a trebali riješiti.

Hvalili se unosnim ugovorima za rad na CEZIH-u

Ovo što se događa s CEZIH-om traži konkretne odgovore - kako države, prvenstveno Beroša, tako i ugovornih partnera koji su dobili milijune za ovaj sustav, hvalili se unosnim ugovorima na svojim korporativnim stranicama, a sada šute. 

CEZIH je plaćen novcem hrvatskih građana, stoga na odgovore zašto ne radi kako treba imamo pravo. Bez pozivanja na termine tipa "poslovna tajna" ili, još bolje, "GDPR". A mogli bi i DORH i USKOK postaviti poneko pitanje o tome što je s milijunima eura za sustav koji vrlo problematično radi.

Ukratko, ministre Beroš, tko je ovaj loš softver naručio, potpisao, platio, koliko i kome i tko će platiti svu štetu koju kao građani imamo zbog njegovog nerada? A mogli biste i pitati kolege iz Ministarstva financija, Porezne uprave, kako to da njima nikad padne sustav. Kada nam novac treba uzeti, radi savršeno.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.