Četiri tvrtke u borbi za naftu u sjevernoj Hrvatskoj

NA VLADIN natječaj za istraživanje nafte i plina u sjevernoj Hrvatskoj javila se Ina, ruski Zarubežnjeft, talijanski Vis-Viridis te Central European Oil Company (CEOC) registriran u Londonu i Zagrebu.

Pobjednik natječaja mogao bi uložiti do 3 milijarde eura, doznalo je magazin Banka od dvije osobe upoznate s natječajem koji je tehnička Vlada raspisala dan nakon izbora. U tom međunarodnom natječaju se tvrtkama nudi istraživanje nafte i plina na 14 istražnih prostora sve od zapadne granice sa Slovenijom pa do istočne granice sa Srbijom.

Proizvodnja nafte stalno pada


Do ovog natječaja je Ina imala ekskluzivna prava traženja i proizvodnje nafte u Hrvatskoj koja je naslijedila još iz Jugoslavija, a oduzeta su im u kolovozu. Ponude se primaju još osam dana do 5. siječnja. Ruski Zarubežnjeft je u pismu namjere ponudio ulaganje između 2 i 3 milijarde eura, što je od 15 do 22,5 milijarde kuna.

Proizvodnja nafte u Hrvatskoj je u stalnom padu. Ona je 2003. godine iznosila 725.333 tona, a u prvih devet mjeseci ove godine proizvedeno je samo 343.000 tona. I u odnosu na prošlu godinu je proizvodnja pala za 4,7 posto. Kao razlozi pada se navodi iscrpljenost postojećih naftnih polja te nedovoljna ulaganja u otkrivanje i razvoj novih. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.