Černobil bi mogao postati najveća solarna elektrana na svijetu

Foto: 123rf.com

KONTAMINIRANA nuklearna pustoš oko Černobila mogla bi biti pretvorena u jednu od najvećih svjetskih solarnih farmi. Ako se plan ukrajinske vlade realizira, u Černobilu će se proizvoditi trećina energije koju je mogla stvoriti uništena nuklearka.

Na području černobilske zabranjene zone, preopasne da bi u njoj ljudi boravili duže vrijeme, postoji 6 tisuća hektara zemljišta koje bi bilo idealno za postavljanje solarnih ploča.

Zemljište je, što nimalo ne čudi, smiješno jeftino, sunca ima dovoljno, a postoji i gotovo netaknuta infrastruktura kojom se proizvedena električna energija može dostaviti u ukrajinsku električnu mrežu.

Europska banka za obnovu i razvoj iskazala je interes za ulaganje u takav projekt. Ista je banka s 500 milijuna dolara već financirala izgradnju staklenog "sarkofaga" oko uništenog reaktora, koji će ostati opasan još tisuću godina.

Još je nejasno koliko bi takav poduhvat bio opasan, i je li uopće moguć.
Nakon nesreće u nuklearnoj elektrani 1986. godine deseci tisuća evakuirani su iz neposredne okolice. U polu-napuštenim selima oko Černobila još živi nekoliko stotina ljudi.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.