Časopis Nature Biotechnology objavio rad uglednog hrvatskog znanstvenika Enisa Afgana

U ČASOPISU Nature Biotechnology objavljen je članak pod nazivom "Harnessing cloud computing with Galaxy Cloud", čiji autor je hrvatski istraživački znanstvenik i znanstveni suradnik, dr. Enis Afgan iz Centra za informatiku i računarstvo (CIR) pri Institutu Ruđer Bošković.
 

Rezultati njegovog rada omogućuju jednostavnu dostupnost okruženju za izvršavanje bioinformatičkih analiza na cloud infrastrukturi kroz Galaxy aplikaciju.

Galaxy web aplikacija omogućuje stvaranje i kompoziciju analiza iz područja prirodnih znanosti, te osigurava dostupno ponovljivo i transparentno računalno istraživanje.


U kombinaciji s projektom CloudMan razvijen je Galaxy Cloud koji omogućuje individualnim znanstvenicima da putem web pretraživača i bez ikakve dodatne instalacije ili konfiguracije ostvare pristup kompletnoj infrastrukturi potrebnoj za provedbu i izvršavanje željenih analiza, kao što su velike BLAST pretrage ili de novo sastavljanje genom.

Rad doktora Afgana nastao je na sveučilištu Emory u Atlanti, na kojem je on bio postdoktorand, a nedavno je započeo i svoj rad na  CIR-u pri Institutu Ruđer Bošković u sklopu kojeg nastavlja razvoj CloudMan projekta te suradnju s Galaxy timom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.