Čak 63 posto Amerikanaca podržava ukidanje Obaminog plana zdravstvene reforme



POTPORA ukidanju plana zdravstvene reforme Baracka Obame popela se na 63 posto, pokazuje nova telefonska anketa Rasmussen Reportsa. To je prvi put da je protivljenje novom planu prešlo brojku od 60 posto, što ni u kom slučaju nije pozitivno za Obamin politički kapital.

Plan reforme već dugo nema veliku potporu javnosti. Do danas je između 54 i 58 posto ispitanika bilo za promjenu ili odustajanje od reforme, a ovo je prvi put da je negodovanje postalo ovako jako. Ostaje vidjeti radi li se o trenutnom raspoloženju ili općem trendu. U ovom trenutku samo 32 posto ispitanika potpuno podržava plan.

Trideset i tri posto ispitanika vjeruje da će plan biti dobar za zemlju, što je za šest posto manje nego prije tjedan dana. Čak 55 posto smatra da će biti loš, a tri posto ispitanih ne vjeruje da će se bilo što promijeniti.

Republikanci i nezavisni protiv demokrata

Čak 63 posto smatra da će zdravstvena reforma povećati deficit proračuna centralne države. Samo 12 posto vjeruje da će ga smanjiti, a 13 posto vjeruje da će deficit ostati isti. Pedeset i pet posto ispitanika smatra da će se razina kvalitete zdravstvene usluge srozati, oko 20 posto misli da će se povećati, a 13 posto vjeruje da reforma neće imati utjecaja na kvalitetu.

Također, 55 posto građana vjeruje da će Obamin zdravstveni plan povećati troškove zdravstva iako obećava da će ih smanjiti. Samo 18 posto vjeruje da će troškovi pasti, a dodatnih 16 posto misli da će troškovi ostati jednaki.

Stratifikacija uzorka pokazuje da su muškarci kritičniji prema reformi od žena, da većina republikanaca i nezavisnih glasača podržava ukidanje reforme, a da je potpora ostala čvrsta među demokratima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.