Čagljevi će se uskoro u Sloveniji moći ubijati bez prestanka

Foto: EPA

ČAGALJ će uskoro u Sloveniji postati lovna vrsta bez određenog lovostaja, a za štete nanese stočarima država će isplaćivati naknadu, prijedlog je zakona koji je jučer donijela vlada u odlasku. 

Zakon bi trebao stupiti na snagu s 1. svibnja, a država bi naknadu štete isplaćivala iduće tri godine.

Čagalj ili šakal je sisavac iz porodice pasa. Populacija čaglja u Sloveniji raste zadnjih desetak godina, osobito na području na zapadu zemlje, gdje se proširio na staništu u kojemu je populacija vuka znatno smanjena.

Došao iz Azije krajem 19. stoljeća

Prema ocjeni istraživača, na području Slovenije živi nekoliko stotina jedinki te životinje nalik manjem vuku ili većoj lisici.

Čaglja su slovenski istraživači na tom području opazili prvi put u zimi 1952./1953. godine. Zatim ga dugo vremena više nije bilo da bi ponovno bio primijećen 80-ih godina.

Populacija čaglja počela je rasti 2008. godine i od tada ima trend stalnog rasta pa se vjeruje da otvoreni lov neće ugroziti tu vrstu za čiji je odstrjel do sada država određivala godišnje kvote.

Iako je čagalj u Europu, kako se pretpostavlja, došao iz Azije krajem 19. stoljeća, na starom se kontinentu proširio osobito nakon II. svjetskog rata, a prirodoslovci ga ne smatraju stranom invazivnom vrstom opasnom za autohtone životinje jer se proširio bez pomoći čovjeka kojemu nije opasan i ne napada ga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.