Bruno Vekarić: Srpsko odvjetništvo može procesuirati Dragana Vasiljkovića

ZAMJENIK glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić potvrdio je danas da bi srpsko državno odvjetništvo moglo uhititi i procesuirati ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića ukoliko se on vrati u Srbiju, prenosi danas agencija Tanjug.

Vekarić napominje da bi srpsko odvjetništvo moglo procesuirati slučaj na temelju sporazuma o ustupanju dokaza između Hrvatske i Srbije, te da on vjeruje da bi im hrvatsko državno odvjetništvo ustupilo dokaze koje posjeduje protiv Vasiljkovića. Ukoliko se pokaže da protiv kapetana Dragana ima dovoljno dokaza o krivnji za ratni zločin, zbog kojega ga Hrvatska traži, Srbija će, objasnio je, odmah pokrenuti postupak.

Vekarić: Malo je vjerojatno da se Vasiljković krije u Srbiji

Vasiljković je, podsjetimo, sredinom prošloga tjedna netragom nestao iz Australije nakon što je tamošnji Vrhovni sud odlučio da on može biti izručen Hrvatskoj. Do uhićenja na temelju hrvatske tjeralice u siječnju 2006. godine mirno je živio u Australiji pod imenom Daniel Snedden i radio kao instruktor golfa. Hrvatska ga traži zbog ratnih zločina nad zarobljenim vojnicima i civilima na području Banije i Korduna 1991. i 1993. godine.

"Drugo pitanje je kako bi se Vasiljković uopće mogao naći u Srbiji, jer je za njim raspisana tzv 'crvena tjeralica', zbog koje bi morao odmah biti priveden istražnom sucu čim stupi na srpsko tlo" objasnio je Vekarić.

On je podsjetio da je sve donedavno srpska policija imala praksu da na granici pušta osobe za kojima su raspisane međunarodne tjeralice ukoliko ih srpsko pravosuđe nije teretilo ni za jedno krivično djelo. No od nedavno se takve osobe odmah uhićuju čim stupe na tlo Srbije i izvode pred istražnog suca. Iz toga Vekarić izvlači zaključak kako se Vasiljković ipak ne krije u Srbiji, kako su to špekulirali pojedini mediji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.