Crkva održava pričest: Vjeronauk udvostručen, na njega dolaze učenici iz više škola

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U HRVATSKOJ je i dalje na snazi zabrana okupljanja više od 25 ljudi, a jučer su donesene i nove strože mjere. Prije svega zabranjuju se treninzi u zatvorenom, što znači da djeca čiji klubovi nemaju mogućnost treninga na otvorenom ostaju zakinuta za sportske aktivnosti. Istovremeno crkvama nije zabranjeno održavanje krizmi i pričesti.

O tome nije bilo govora kod objave novih mjera, a Indexu su se javili roditelji iz zagrebačkog Borovja čija djeca imaju zakazanu prvu pričest za 25. travnja. Ono što neke roditelje smeta je što u trenu dok brojke rastu, crkva udvostručuje vrijeme trajanja sata vjeronauka koji pohađaju učenici iz nekoliko škola, što se vidi iz maila koji je roditeljima stigao iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije.

"Nulta ispovijed za naše prvopričesnike je u srijedu 31. ožujka u 17 sati. Molimo vas da zajedno s djecom provježbate i pomognete im napraviti ispit savjesti. 3. i 10. travnja nećemo imati vjeronauk u crkvi zbog uskrsnih blagdana. Nakon blagdana imat ćemo roditeljski sastanak i pojačane susrete. Prva pričest će biti u nedjelju 25. travnja u 10 sati", stoji u jednom mailu.

U drugom mailu ih se obavještava da će u tjednu prije prve pričesti sat vjeronauka trajati dvostruko duže nego dosad, a uz to se napominje i kako vjeronauk istodobno pohađaju učenici iz nekoliko škola.

Ljuti roditelji: Mail koji sam dobila naslovljen je na 41 roditelja

"Vjeronauk za prvopričesnike u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije održava se subotom u 16 sati. Vjeronauk subotom popodne imamo jer ga osim učenika OŠ Borovje pohađaju i djeca OŠ Lovre pl. Matačića te drugih škola. Vjeronauk traje 45 minuta, no u tjednu prije prve pričesti trajat će 90 minuta. Vjeronauk se održava u crkvi, prvopričesnici su udaljeni jedni od drugih i trebaju nositi masku. Potrebno je dolaziti i na svetu misu nedjeljom", stoji u drugom mailu. Poručuje se kako i oni koji ne mogu dolaziti na misu zbog epidemiološke situacije, istu mogu pratiti na televiziji.

Neki roditelji se protive takvim odlukama crkve.

"Osim što su djeca obavezna dolaziti dodatno na vjeronauk u crkvu jer samo u školi nije dovoljno, odlučili su organizirati i prvu pričest 25.04.2021. Mail koji sam dobila naslovljen je na 41 roditelja. Je li potrebno raditi računicu koliko je to u konačnici ljudi?" kazala nam je jedna majka.

Osim prve pričesti koja je zakazana za 25. travanj, doznali smo i kako se odmah nakon Uskrsa održava i krizma, a o svemu smo pričali sa župnikom.

Župnik: Planiramo imati pričest i krizmu, a sad, hoćemo li ih imati, ovisi o mjerama

Župnik Piotr Maj za Index je rekao da se vodi računa o epidemiološkim mjerama te da će imati i krizmu i pričest ako će mjere to dopuštati.

Prema sadašnjim mjerama, to im je omogućeno.

"Mi moramo planirati, tako i planiramo imati pričest i krizmu, a sad, hoćemo li ih imati, ovisi o mjerama, lani smo otkazali. Ako će mjere dopuštati, možemo napraviti tri pričesti da bude do 15 osoba, nikad nismo kršili mjere. Prošle godine je rečeno ako netko ne želi sad na pričest, da može otkazati i troje djece je otkazalo. Ove godine će biti isto. Ne znam ništa reći, čekamo odluke Stožera. Imamo 25 krizmanika, a koliko je prvopričesnika, to zna vjeroučiteljica. Za danas imamo dogovorenu ispovijed, zašto se ne bi održalo, ne moraju svi biti u crkvi", rekao nam župnik Piotr Maj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.