Britanski sud dozvolio obavještajnoj službi da prisluškuje i hakira građane

Foto: 123rf

BRITANSKA obavještajna služba GCHQ ima dozvolu suda da prisluškuje i hakira mobitele, kompjutere i mrežu, piše Independent.

Britanski sud za istražne ovlasti donio je tu odluku krajem prošlog tjedna, a njome je britanska vlada dala ovlasti obavještajcima da prisluškuju svoje državljane u zemlji i inozemstvu.

Ovakvi slučajevi došli su u središte pažnje javnosti 2015. godine kad je GCHQ priznao da je hakirao britanske državljane u zemlji i inozemstvu. Prije toga njihova se politika temeljila na tome da ne žele niti priznati niti zanijekati.

Tužba protiv GCHQ-a kojeg se teretilo za kršenje ovlasti i neovlašteno prisluškivanje podignuta je nakon što je zviždač Edward Snowden prisluškivanje britanskih službi proglasio gorim od onog koje provode američke službe.

Tijekom suđenja GCHQ je priznao da su hakirali uređaje i u inozemstvu te da je 2013. godine čak petina podataka dobivena hakiranjem.

Sud je ipak odlučio da se taktika GCHQ-a ne krši s ljudskim pravima, a tu odluku pozdravio je i ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

"Mogućnost nadzora nad računalnim mrežama ključna je za zaštitu britanske javnosti”, rekao je Hammond.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.