Britanski student: Postoji lijepa strana Sjeverne Koreje o kojoj nitko ne govori

Foto: FAH

NOVINARKA portala BBC Eleanor Dunn u nedavnom članku izvještava o studentu koji svijetu želi pokazati lijepu strane Sjeverne Koreje.

U nastavku prenosimo dijelove njezinog članka.

"Sjeverna Koreja plaši svijet svojim nuklearnim testovima i prijetnjama bombardiranjem. Baš zato 24-godišnji student Benjamin Griffin želi da svijet upozna ljude koji tamo žive.

Kada je prvi put došao u Pyongyang, glavni grad Sjeverne Koreje, kao turist 2013. godine, očekivao je da će susretati vojsku na svakom uglu. No, umjesto toga susreo se s najobičnijom svakodnevicom, i ljudima koji rade, kupuju, jedu, plešu, i ne zabrinjavaju se zbog Amerike i kapitalizma".

Edukacija

"Vratio se sljedeće godine, a postao je i turistički vodič agencije s kojom je prvi put doputovao, Juche Travel Services (JTS). Organizirao je "edukacijsku turu" na sveučilištu Kim Il Sung za sve koji žele upoznati Sjevernu Koreju. Održat će se u srpnju, a sudionici će ići na razgledavanje i sudjelovati u aktivnostima poput plivanja, folklora i nogometa, a upoznat će i stanovnike Sjeverne Koreje, doduše pažljivo odabrane. Griffin kaže da u Sjevernoj Koreji i dalje postoje politički, etički i drugi problemi koji se ne smiju zanemariti, ali svejedno želi upoznati posjetitelje s ljudskom stranom te zemlje.

U Sjevernoj Koreji vlada siromaštvo u ruralnoj sredini i kult ličnosti oko predsjednika Kim Jong Una i njegove obitelji, a u glavnom gradu, rezerviranom za elite, radi se 10-12 sati na dan, šest dana u tjednu. Iako propaganda u zemlji napada zapadni imperijalizam, neke stanovnike zanima zapadna kultura, a Griffinovi učenici iz privilegiranijih obitelji znaju i nešto o zapadnjačkim pjevačima i filmovima".

Pjesma i smijeh

"Griffin na satovima nije imao problema s disciplinom jer su svi bili postrojeni kao u vojsci, ali su se s vremenom opustili, osobito nakon što su se počeli sretati s njim na ulici i pričati mu anegdote iz vlastitog života. Među njegovim su kolegama vrlo popularne karaoke i često su izlazili na pjevačke večeri, gdje su se uvelike zabavljali i smijali.

Griffin se ne slaže s tvrdnjom da svatko tko posjećuje Sjevernu Koreju podupire njihov nuklearni program i režim. Kaže da će, ako mu preostane novaca od ture koju je pomogao organizirati, time financirati predavače i odražavanje predavanja na njihovu sveučilištu.

Dodaje da je kulturna razmjena od ključne važnosti zbog pogrešne percepcije te zemlje u svijetu", piše Dunn.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.