Britanski ministri razmatraju zabranu homeopatskih lijekova

Foto: 123rf

BBC doznaje da britanski ministri razmatraju zabranu liječenja homeopatijom i izdavanja recepata za homeopatske pripravke koja bi se odnosila na sve liječnike opće prakse. Očekuje se da će službene konzultacije započeti iduće godine.

Pobornici prijeporne praske tvrde da se pacijenti mogu liječiti davanjem majušne i razrjeđene količine tvari za koju se ustanovi ili sumnja da je izazvala pojedinu bolest, dok kritičari kažu da bolesnici dobivaju boskorisni šećer.

Procjenjuje se da trošak za ministarstvo zdravlja (NHS), koji uključuje homeopatske bolnice i izdane recepte u općoj praksi iznosi oko 4 milijuna funti.

Nema dokaza o učinkovitosti

Iz NHS-a kažu da "ne postoje kvalitetni dokazi da homeopatija predstavlja učinkovit tretman za bilo koje zdravstveno stanje".

Konzultacije su najavljene nakon što je The Good Thinking Society zatražilo da se homeopatski pripravci stave na listu zabranjenih lijekova NHS-a.

"S obzirom da NHS ima konačne izvore, bilo kakva potrošnja na homeopatiju je potpuno neopravdana. Novac potrošen na ove osporene lijekove može biti puno bolje utrošen na terapije koje nude stvarnu dobrobit pacijentima,"  kažu iz društva.

> "Alternativna medicina je sranje": Da to dokaže, popila je 50 homeopatskih tableta za spavanje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.