Britanski diplomati žele da Boris Tadić lobira za Arbitražni sporazum

SAD I Velika Britanija žele da se srpski predsjednik Boris Tadić angažira oko promicanja Arbitražnoga sporazuma između Hrvatske i Slovenije jer ga smatraju "najutjecajnijom osobom regije". Također, diplomati dviju zemalja smatraju da bi Tadić mogao pozitivno utjecati na slovenski referendum o arbitraži zakazan za 6. lipnja, ali i na hrvatski ulazak u EU.

Britanski veleposlanici u Hrvatskoj David Blunt, Sloveniji Andrew Page i Srbiji Stephen Wordsworth o toj su inicijativi prije pet dana na radnom ručku izvijestili državnog tajnika Davora Božinovića, prenosi Novi list.

Božinović je na britansku ideju odgovorio sa sumnjom u Tadićev učinak i utjecaj u Hrvatskoj.

Nužna promocija dobrih odnosa između dviju zemalja

Britanski veleposlanici su predložili da ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegov slovenski kolega Samuel Žbogar objave zajednički tekst u jednom hrvatskom i jednom slovenskom dnevnom listu, a nakon toga bi svakog tjedna tekstove imali i ministri kulture, obrazovanja, dva premijera i naposljetku i dva predsjednika. Također su ukazali na nužnost razmjene pozitivnih iskustava u obje zemlje, uključujući i internetsko promoviranje pozitivnog ishoda referenduma.

Među načinima za poboljšanje odnosa Britanci su savjetovali da bi trebalo pisati o tome da Slovenci vole dolaziti na Jadran, a Hrvati u Sloveniju na skijanje i isticati izjave mladih ljudi o vlastitim pozitivnim iskustvima u susjednim zemljama. Također, nužno je koristiti i internet za promoviranje pozitivnog ishoda referenduma te u promidžbi Arbitražnog sporazuma naročito koristiti YouTube, Facebook i Twitter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.