Snažan pad britanskog BDP-a u travnju: tri puta gori od onoga tijekom krize iz 2008.

Foto: Epa

BRITANSKA ekonomija je u travnju doživjela pad 20,4%, što je najveći do sada zabilježeni mjesečni pad, prema podacima državnog Zavoda za statistiku (ONS).

Radi se o padu koji je tri puta veći od onog tijekom gospodarske krize od 2008. do 2009. godine. ONS je također objavio podatke za tri mjeseca, od veljače do travnja, koji su pokazali pad od 10,4%, piše BBC.

"Pad BDP-a u travnju najveći je što je Velika Britanija ikada vidjela, više od tri puta je veći nego prošlog mjeseca i gotovo 10 puta veći od najstrmijeg pada prije pandemije covida-19", rekao je Jonathan Athow iz ONS-a.

Pogođena gotovo sva područja gospodarstva

"U travnju je ekonomija bila slabija za oko 25% nego u veljači. Pogođena su gotovo sva područja gospodarstva, a pad se najviše osjetio u radu kafića i pabova, u zdravstvu, obrazovanju i prodaji automobila. Proizvodnja i graditeljstvo također su zabilježili značajan pad, a posebno su pogođeni proizvodnja automobila i gradnja kuća“, kazao je Athow.

"Pandemija je negativno utjecala i na trgovinu Velike Britanije s ostatkom svijeta; što se posebice osjetilo kod uvoza i izvoza automobila, goriva, umjetničkih djela i odjevnih predmeta", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.