Britanska nuklearna podmornica imala zabrinjavajuć kvar. Tek se sada saznalo

Ilustracija: EPA

Nuklearna podmornica britanske Kraljevske mornarice pretrpjela je "zabrinjavajući" kvar tijekom zarona, rečeno je za BBC. Incident na neimenovanoj podmornici klase Vanguard, koja nosi britanske nuklearne projektile trident, dogodio se prije više od godinu dana dok se pripremala za patrolu.

Izvor iz obrane potvrdio je da je "postojao problem i da je bio zabrinjavajući", ali da ga je zabilježio "sustav". Istraga Kraljevske mornarice o incidentu je provedena, dodao je izvor. Tijekom incidenta glavni dubinomjer na podmornici je otkazao dok je ronila, ali je sekundarni dubinomjer i dalje radio, objasnio je izvor. 

Vlasti odbile komentirati incident

Podmornice moraju biti dovoljno jake da izdrže goleme pritiske oceana prilikom zarona. Sustavi redundantnosti ugrađeni su u nuklearno naoružane podmornice kako bi se spriječilo eskaliranje problema. O detaljima incidenta prvo su izvijestile novine Sun koje su objavile da su inženjeri na brodu upozorili posadu na kvar.

List piše da je podmornica još uvijek unutar svojih granica za siguran rad, ali se kretala prema svojoj "točki implozije" prije nego što je podignut alarm. Ministarstvo obrane (MoD) inače ne komentira operacije britanskih podmornica.

Kraljevska mornarica priopćila je da njezine podmornice nastavljaju ispunjavati svoje obveze i da, iako ne komentira operacije, sigurnost njezinog osoblja uvijek je najveći prioritet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.