Britanija odbila Mauricijusu vratiti otočje Chagos unatoč naredbi UN-a

Screenshot: YouTube/Robert Midgley

BRITANIJA je odbila Mauricijusu vratiti kontrolu nad udaljenim nizom otoka u Indijskom oceanu.

Generalna skupština UN-a u svibnju je odlučila da Velika Britanija treba do 22. studenog Mauricijusu vratiti otočje Chagos, no ona to nije učinila, piše Sky News.

“Velika Britanija je ilegalni kolonijalni okupator“

U neobvezujućem glasovanju u Općoj skupštini u New Yorku, 116 država je bilo za vraćanje otočja Mauricijusu, a samo šest protiv. 56 zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, ostalo je suzdržano.

S obzirom na to da je prošlo šestomjesečno razdoblje u kojem je Britanija trebala vratiti otočje, Pravind Jugnauth, premijer Mauricijusa, izjavio je da je Velika Britanija od sada ilegalni kolonijalni okupator.

Otočje s američkom vojnom bazom

Mauricijus tvrdi da je 1965. bio prisiljen predati otočje u Indijskom oceanu, sada britanskome prekomorskome teritoriju, u zamjenu za neovisnost, no Britanija unatoč tome ne priznaje zahtjev Mauricijusa za suverenitetom.

Smatra da ima pravo zadržati vlast nad otocima od kojih je jedan, Diego Garcia, sjedište američke vojne zračne baze. Da bi izgradila bazu, Britanija je između 1968. i 1974. godine protjerala tisuće tadašnjih stanovnika otočja Chagos iz svojih domova.

Iz te su baze slani američki avioni koji su bombardirali Afganistan i Irak.

Baza je navodno korištena i kao "crno mjesto" gdje je CIA ispitivala osumnjičene za terorizam. Zakup za bazu je 2016. produljen sve do 2036. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.