Britanija je godinama pripremala plan protiv napada i strahovala od "vuka samotnjaka"

Foto: FAH

BRITANSKA policija godinama je pripremala planove obrane od terorističkih napada poput napada u Londonu u srijedu, ali je više puta ponovila da će biti teško spriječiti napad "vuka samotnjaka" naoružanog jednostavnim oružjem poput automobila ili noža.

Nakon napada 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama i napada na londonsku podzemnu željeznicu 2005., britanska protuteroristička policija, unutarnja obavještajna agencija MI5, inozemna obavještajna agencija i agencija za prisluškivanje surađivali su više nego ikad ranije.

Srušene su sve birokratske prepreke suradnji, održavani su zajednički sastanci, dijeljene su informacije, te su osigurana dodatna sredstva i kadrovi. Policija je priopćila da je u posljednje četiri godine spriječeno 13 terorističkih napada islamista poput onih masovnih ubojstava u Parizu i Bruxellesu.

Međutim, takva policijska suradnja ipak ne može jamčiti da će baš svi pokušaji atentata biti spriječeni, a jedan je bivši dužnosnik protuterorističke policije kazao da samo zahvaljujući sreći u napadu u srijedu nije bilo više žrtava.

Krvnik prošao ispod radara

Policija je objavila identitet muškarca koji je ubio tri osobe nedaleko od parlamenta prije nego što ga je ustrijelila policija, priopćivši da se radi o Khalidu Masoodu koji je poznat policiji jer je bio osuđivan. Masood (52) je britanski državljanin rođen u Kentu na jugoistoku Engleske, a u posljednje vrijeme je živio u središnjoj Engleskoj.


"Masood trenutačno nije bio ni pod jednom istragom i nema ranijih obavještajnih podataka koji bi upućivali na to da kani izvršiti teroristički napad", objavila je policija. "Međutim, bio je poznat policiji i imao je niz ranijih osuda za napade, uključujući nanošenje teških tjelesnih ozljeda te za posjedovanje oružja i prekršaje vezane uz kršenje javnog reda".

Masooda je prije nekoliko godina ispitala domaća obavještajna služba MI5 u vezi s "nasilnim ekstremizmom", no u toj je istrazi proglašen "nebitnom osobom".

Po riječima britanske premijerke Therese May, prije napada u srijedu nije bilo nikakvih dojava o takvoj namjeri ili zavjeri.

Sigurnosne službe u Belgiji i Francuskoj kritizirane su jer nisu imale nikakvih spoznaja o terorističkim napadima u Bruxellesu, Parizu i Nici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.