Britanac kojeg su Rusi osudili na smrt javio se obitelji: "Pogubit će me"

Foto: Profimedia

BRITANSKI borac kojeg su Rusi zarobili u Mariupolju te na međunarodno nepriznatom sudu osudili na smrt čuo se s obitelji te im rekao da su mu proruski separatisti rekli da će smrtna kazna biti izvršena, javlja BBC.

Podsjetimo, međunarodno nepriznati sud u samoproglašenoj proruskoj Narodnoj Republici Donjeck (DNR) osudio je na smrt dva zarobljena britanska borca, Aidena Aslina i Shauna Pinnera, koji su bili pripadnici ukrajinske vojske. 

Aslin je, javlja BBC, svojoj obitelji rekao kako su mu separatisti rekli da britanski dužnosnici nisu napravili ništa kako bi se založili za njegovo oslobađanje. Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je o njegovom slučaju ranije ovog mjeseca raspravljala s ukrajinskim dužnosnicima.

"Rekli su mu da vrijeme istječe"

Obitelj osuđenog Aslina rekla je BBC-ju da se s njim čula telefonski. Separatisti koji ga drže u zatvoru, rekao je, rekli su mu da "vrijeme istječe".

"Nemamo riječi, naprosto nemamo riječi. To je najgora noćna mora, da vam članu obitelji prijete na ovakav način", rekla je Aslinova baka Pamela Hall za BBC.

"Aiden je bio ekstremno uznemiren kad je jutros nazvao svoju majku. Rekao je da su mu dužnosnici DNR-a kazali da ih nije kontaktirao nitko iz Britanije te da će biti pogubljen", dodala je Hall.

"Moram vjerovati onom što nam je rekao, da će ga pogubiti ako ne dobiju nekakav odgovor. Naravno, nadam se da to nije istina", rekla je Hall.

Bio je pripadnik ukrajinske vojske, Rusi ga osudili kao "plaćenika"

Aslin se, podsjetimo, preselio u Ukrajinu 2018. godine te se priključio ukrajinskim oružanim snagama nekoliko godina prije ruske invazije.

No proruski sud separatista osudio ga je kao "plaćenika". 

"Isplakala sam kante suza oko toga, ali plač ne pomaže. Želim nešto napraviti, ali ne znam što", rekla je Hall pa dodala: "Što bih trebala misliti nakon jutrošnjeg Aidenovog poziva? Ne želim gubiti nadu, ali teško je."

"Mislim da bi Rusija i Velika Britanija trebale uspostaviti kontakt oko ovog slučaja", rekla je Hall.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.