Brazil: Želimo dogovor s EU o slobodnoj trgovini, ali bogate zemlje nisu spremne

Foto: EPA

Južna Amerika želi dogovor s EU o slobodnoj trgovini, ali bogate zemlje nisu spremne na ustupke, izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva uoči posjeta Berlinu.

"Ako dogovor ne bude postignut, nitko ne bi trebao govoriti da su krivi Brazil ili Južna Amerika", rekao je Lula u nedjelju na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (UNCOP28) u Dubaiju.

Brazilski predsjednik tim je riječima poslao odgovor francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu koji je na summitu kritizirao sporazum.

"Ne mogu tražiti od naših poljoprivrednika, naših industrijalaca u Francuskoj, ali i u Europi u cjelini, da se angažiraju na provedbi novih propisa o dekarbonizaciji... i onda im odjednom reći: 'Ukinut ću sve carine i omogućiti ulazak proizvoda koji nisu u skladu s tim propisima'", rekao je Macron.

Brazilski predsjednik odgovara pak da bogate zemlje jednostavno nisu spremne na ustupke.

Danas sastanak

Brazilska i njemačka vlada sastat će se u ponedjeljak nakon sedmogodišnje pauze i razgovarati o suradnji. Planirani sporazum EU i Mercosura o slobodnoj trgovini vjerojatno će biti pri vrhu dnevnog reda, nagađa agencija dpa.

Sporazum bi uspostavio zonu slobodne trgovine s više od 700 milijuna stanovnika, što je među najvećima u svijetu. EU već dulje od 20 godina pregovara s članicama Mercosura: Brazilom, Argentinom, Urugvajem i Paragvajem.

Načelni dogovor postignut je 2019. godine, ali nije pretočen u djelo, podsjeća dpa.

Njemačka poslovna zajednica traži brzi završetak pregovora i računa na napredak na Njemačko-brazilskom ekonomskom forumu na kojem će u ponedjeljak u Berlinu sudjelovati i brazilski predsjednik i njemački kancelar Olaf Scholz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.