Brazilska vojska kupila više od 30 tisuća tableta Viagre

Ilustracija: EPA

BRAZILSKA vojska kupila je desetke tisuća tableta protiv erektilne disfunkcije, a politički suparnici predsjednika Jaira Bolsonara zahtijevaju objašnjenje za ovaj neobičan potez.

"Moramo znati zašto Bolsonarova administracija troši javni novac na kupnju tako velikih količina Viagre", izjavio je zastupnik Elias Vaz nakon što su brazilski mediji jučer izvijestili o kupnji tableta.

Vojska: To je za plućnu hipertenziju

Mornarica i zrakoplovstvo su navodno kupili više od 30.000 tableta, a sad tvrde da je lijek namijenjen za liječenje plućne hipertenzije, piše The Guardian.

Međutim, informacije koje su objavile novine O Globo sugeriraju da su kupljene doze lijeka primjerene za liječenje impotencije, a ne povišenog tlaka u žilama plućnog krvotoka.

"Kako se osjećate znajući da plaćamo Viagru za oružane snage?" pitala je brazilska pjevačica Zélia Duncan stotine tisuća svojih pratitelja na Twitteru. "Osjećam se impotentno", glasi jedan odgovor.

Zastupnik iz Rija Marcelo Freixo kaže da će zatražiti od javnog tužitelja da istraži "erektilni skandal". "Bolsonarova administracija je kasnila s kupnjom cjepiva protiv covida, ali je odobrila preskupu kupnju 35.000 tableta Viagre za oružane snage", piše Freixo na Twitteru.

Predsjednica Radničke stranke Gleisi Hoffmann optužila je Bolsonara za uništavanje kredibiliteta vojske.

"Ovo je teško opravdati, osim ako razvijaju tajno oružje"

Ciro Gomes, političar lijevog centra koji se nada da će pobijediti Bolsonara na predsjedničkim izborima u listopadu, rekao je da, iako oružane snage zaslužuju poštovanje, čini se da su njihovi odjeli za nabavku skloni demoraliziranju vojske.

"Osim ako ne budu u stanju dokazati da razvijaju neku vrstu tajnog oružja – sposobnog revolucionirati međunarodnu industriju oružja – bit će teško opravdati kupnju 35.000 jedinica lijeka za erektilnu disfunkciju", kaže Gomes.

"Nije slučajno da se ovi apsurdi događaju tijekom vlade predsjednika koji sustavno sramoti vojsku", rekao je.

Bolsonaro (67) je bivši vojni kapetan i padobranac koji je napunio svoj kabinet vojnicima i u više navrata nagovijestio da bi bio spreman voditi vojnu "intervenciju" protiv brazilskih demokratskih institucija.

Politički analitičari kažu da se radi o aferi koja je osramotila populističkog predsjednika koji se često hvali svojom muškošću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.