Brat predsjednika Hondurasa u New Yorku osuđen zbog prodaje kokaina

Na slici je predsjednik Hondurasa Foto: Hina/EPA

BRATA honduraškog predsjednika Juana Orlanda Hernandeza je sud u New Yorku danas proglasio krivim za trgovinu kokainom, a tu je odluku odmah osudio predsjednik Hondurasa, dok je oporba pozvala na prosvjed tražeći njegovu ostavku.

Nakon dva tjedna procesa i brojnih optužbi za mito koji su doveli u nevolju vladu Hondurasa, 12 porotnika federalnog suda Manhattana je Tonyja Hernandeza proglasilo krivim po četiri optužnice među kojima su i trgovina drogom, lažno svjedočenje i posjedovanje vatrenog oružja.

Bratu honduraškog predsjednika, bivšem zastupniku (41), presuda bi trebala biti izrečena 17. siječnja 2020. 

On je u zatvoru u Sjedinjenim Državama nakon što je uhićen u zračnoj luci Miamija u studenom 2018. Prijeti mu doživotni zatvor.

Upleten i predsjednik

Predsjednik Juan Orlando Hernandez je odmah osudio presudu.

"Što se može reći o presudi utemeljenoj na svjedočenjima priznatih ubojica?" upitao je.

Američki tužitelji tvrde kako je narko organizaciju štitila srednjoamerička vlada. Tijekom suđenja, predočeni su dokazi o tome da je zloglasni narkobos Joaquin "El Chapo" Guzman podmitio predsjednika Hondurasa, putem njegovog brata, s iznosom od milijun dolara, piše The Guardian.

Na suđenju se nije sudilo samom predsjedniku Hondurasa, no on je imenovan suučesnikom. Predsjednik Juan Orlando Hernandez pratio je suđenje i na Twitteru objavio kako su navedene optužbe "100% lažne, apsurdne i smiješne".

Predstavnik oporbe i bivši ljevičarski predsjednik Manuel Zelaya, svrgnut državnim udarom 2009., na Twitteru je izrazio zadovoljstvo što je sjevernoameričko pravosuđe razotkrilo mrežu trgovine drogom i korupciju vlade Hondurasa.

Zelaya je pozvao na nacionalnu mobilizaciju kako bi se postigla ostavku predsjednika.

Naredio ubojstvo

"Optuženi je od 2010. godine sudjelovao pri svakodnevnom slanju ogromnih pošiljaka kokaina u Sjedinjene Države. Njegov brat, predsjednik Hondurasa, rasporedio je vojsku na granici s Gvatemalom kako bi zaštitio područje optuženog. Okrivljenik je koristio nacionalnu policiju za ubojstvo jednog od svojih narko rivala, a glavni organizator toh ubojstva unaprijeđen je kasnije u šefa čitave policije ", rekao je američki tužitelj Emil Bove.

El Chapo je iz tog razloga, dodao je Bove, mogao 2013. godine u dva navrata otputovati u Honduras, unatoč tome što je bio jedan od najtraženijih ljudi na svijetu.

"Tijekom drugog posjeta, predao je optuženom milijun dolara u gotovini. Tim novcem osigurana je pobjeda okrivljenikovog brata na izborima, a on je zauzvrat nastavio štititi narko karte“, kazao je Bove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.