BP proglašen najvećim krivcem za ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu

AMERIČKI istražitelji gotovo svu krivnju za najveću naftnu katastrofu u povijesti te zemlje pripisali su britanskoj naftnoj kompaniji British Petroleum.

U svom izvješću, koja bi moglo biti temeljna podloga za pravosudne bitke o kaznenoj i građanskoj odgovornosti za veliko onečišćenje u Meksičkom zaljevu, Obalna straža i savezna agencija  ta regulaciju priobalne eksploatacije nafte utvrdile su da je BP kriv za 21 od 35 uzroka koji su doveli do eksplozije naftnog izvora Macondo. U još osam uzroka dijeli odgovornost sa svojim kooperantima. BP-u su pripisane odluke koje su komplicirale operacije betoniranja bušotine, povećale rizik, a možda i pridonijele neuspjehu betoniranja.

U izvješću se navodi kako je BP "ultimativno odgovoran" za sigurnost bušotine, dok je Transocean odgovoran za sigurnost operacija i sigurnost radnika. "BP je pokušao uštedjeti novac i vrijeme na račun sigurnosti, a Transocean je normalno nastavio s radom unatoč opasnostima", kazali su.

BP i dalje pokušava progurati teoriju prema kojoj se odgovornost treba raspodijeliti između njih, Transoceana i Halliburtona. U travnju je BP čak i tužio Transocean za 40 milijardi dolara.

Podsjetimo, u travnju 2010. godine došlo je do eksplozije na platformi Deepwater Horizon u kojoj je poginulo 11 radnika, a četiri milijuna barela nafte izlila su se u Meksički zaljev. Bila su potrebna tri mjeseca kako bi se u potpunosti začepila rupa na izvoru i zaustavio izljev nafte.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.