Božidar Vučurević: Tužit ću Hrvatsku zbog agresije na BiH

RATNI gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojemu će dubrovački sud suditi za ratne zločine, rekao je da namjerava tužiti Hrvatsku za agresiju na BiH, s obzirom da je sačuvao dokumentaciju kojom takvo nešto može dokazati, piše portal Biznis.ba.

Protiv bivšeg gradonačelnika Trebinja, Županijsko državno tužiteljstvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu zbog "ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Dubrovnika i uništavanju kulturnih i povijesnih spomenika u periodu do 1991. do 1995". No Vučurević najavljuje protutužbu, jer smatra da može dokazati da je postojala hrvatska agresija na BiH.

U dogovoru s Matom Bobanom prevozili konvoje hrvatskih izbjeglica

"Nisam ni sa čim bombardirao Dubrovnik. Niti sam imao sa čime, niti sam imao zapovjedne moći, da ne kažem odgovornosti za zapovijedanje", rekao je Vučurević za Biznis.ba.

Tvrdi da je kroz trebinjsko područje prošlo mnogo konvoja s hrvatskim izbjeglicama koji su otišli nakon sukoba Hrvata i Bošnjaka, što je on dogovorio s Matom Bobanom, a za što ima i papirnatu dokumentaciju.

"I sad ti nesretni ljudi, umjesto da kažu 'Hvala, spašavao nas je Vučurević', sad mi hoće suditi za neke zločine. Pa Boban se okreće u grobu što mi Hrvatska želi suditi", izjavio je Vučurević.

"Na tajnim sastancima Mate Bobana, Radovana Karadžića i Branka Sibrića dogovorena podjela Mostara"

Bivši gradonačelnik Trebinja također tvrdi da ima podatke o "naftnoj razmjeni" između Radovana Karadžića i Mate Bobana, tadašnjeg čelnika HDZ BiH. Kaže kako je sam sudjelovao na jednom tajnom sastanku s hrvatskom stranom koji je inicirao Mate Boban, a gdje je započela suradnja srpskih i hrvatskih predstavnika. Nakon toga održan je još niz sastanaka, na kojima je, kako tvrdi Vučurević, dogovorena podjela Mostara, a na njima su sudjelovali Mate Boban, Radovan Karadžić i Branko Sibrić iz Mostara. Tako je na temelju dogovora u Austriji, Karadžić kasnije predao lijevu obalu Mostara nakon što ju je zauzeo.

"Karadžić je odobrio spašavanje hrvatskih civila"

Mate Boban je nakon toga dogovorio prebacivanje oko 500 hrvatskih civila ispod Boračkog jezera preko teritorija gdje je ovlasti imala srpska vojska. Vučurević tvrdi da je tražio odobrenje za njihovo premještanje od samog Karadžića koji je to odobrio.

"I mi smo ih pod okriljem noći preko naših ratnih položaja, krijući od vojske, prebacili i predali HVO-u. Od njih je napravljeno Bobanovo i Šuškovo selo, i pitam se gdje su ti nesretni ljudi, zašto sad ne kažu istinu tko ih je spasio", pita se Vučurević u intervjuu za Biznis.ba.

Tvrdi da su kroz to područje prošli brojni vojni konvoji iz srednje Bosne kojima se ništa nije dogodilo, a zauzvrat su dobivali naftu od Hrvatske koju su skupo plaćali.

"Hrvati su nam po visokoj cijeni prodavali naftu koju je plaćala Vlada RS"

"Ima na jednoj naredbi, da u konvoju hrvatskih izbjeglica ide 15 hrvatskih cisterni sa po 6 tona i da još Vlada RS priključi 30 cisterni po 30 tona. Tisuću i pol tona je u samo jednoj koloni prošlo", tvrdi Vučurević.

"Mi smo njima papreno plaćali što su oni nama davali gorivo. Gorivo je plaćano i to po dobroj cijeni!", rekao je bivši trebinjski gradonačelnik u intervjuu, dodajući kako sve može dokazati dokumentacijom, ali ne zna kamo je išao novac od nafte, samo zna da je sve plaćala vlada RS.

"Prevarili su se s optužnicom protiv mene"

Kaže da će papirima dokazati prisutnost hrvatskih vojnika na teritoriju njegove bivše općine.

"Hrvati imenom i prezimenom su s teritorija RS, odnosno moje općine Trebinje, odveli 81 zarobljenog borca na našem teritoriju", kaže Vučurević.

Kaže on kako se nadao suživotu u BiH, no zbog optužnice koja je u Dubrovniku protiv njega podignuta, odlučio se tužiti Hrvatsku.

"Sad ćemo ići s tužbom za agresiju Hrvatske na BiH i mislim da su se jako prevarili s ovom optužnicom za kojom su posegli protiv mene", zaključio je Vučurević u intervjuu za portal Biznis.ba.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.