Bošnjačku SDA napustila članica vodstva: Vidjela sam da toj stranci ne trebam

Foto: Pixsell/Armin Durgut

KONGRES najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), koja je poljuljana izbacivanjem iz vlasti nakon dva desetljeća u BiH, održat će se u listopadu ove godine, potvrđeno je danas, a stranku je u međuvremenu napustila i utjecajna članica vodstva Alma Čolo.

Nakon općih izbora u BiH, održanih 2. listopada prošle godine, koalicija građanskih i probošnjačkih stranaka, predvođenih SDP-om BiH, uspostavila je državno Vijeće ministara BiH sa SNSD-om Milorada Dodika te HDZ-om BiH i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora.

Građansko-bošnjački partneri i hrvatske stranke ustrojili su i Vladu Federacije BiH. Tako se SDA nakon punih 20 godina našla izvan vlasti. Ranije se to dogodilo samo od 2000. do 2002. kada je također SDP BiH preuzeo vlast. To će dodatno zaoštriti borbu za utjecaj u SDA, na čijem se čelu nalazi Bakir Izetbegović, sin osnivača SDA i ratnog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

"Vidjela sam da toj stranci ne trebam"

Nakon što je stranka izbačena iz vlasti započele su kritike njegova vodstva. Alma Čolo, koja je u SDA duže od tri desetljeća, podnijela je ostavku na dužnost članice Predsjedništva SDA i napustila stranku. Ona je sudjelovala u svim pregovorima o reformi izbornog zakona i Ustava u Neumu i Sarajevu prošle godine, kada su posrednici bili predstavnici američke i europske diplomacije. 

"Vidjela sam da toj stranci ne trebam", rekla je Čolo danas u izjavi za medije. Pri tome je otkrila da je nakon što je objavila odluku o napuštanju stranke dobila više vulgarnih poruka te izraze nepoštivanja od pojedinih uglednih članova.

Vodstvo SDA su ranije kritizirali utjecajni članovi stranke, radikalni državni zastupnik Šemsudin Mehmedović, ali i umjereni Edhem Bičakčić, koji je i predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH, tijela koje bira poglavara ove vjerske zajednice. Posebno su upućivali kritike predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.